Το Επιμελητηριο Αχαΐας Απέστειλε σήμερα την παρακάτω επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη με κοινοποίηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού Κ. Υπουργέ,
Αναφερόμαστε στις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, σχετικά με την επικείμενη συγχώνευση του ΟΠΕ με τη ΔΕΘ και την HELLEXΡO.

Όπως γνωρίζετε ο ΟΠΕ έχει μία 30χρονη παρουσία στον τομέα της στήριξης και ενίσχυσης της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας μας με σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες.

Τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας ιδιαίτερα, που έχουν σαν βασικό στόχο της εξωστρέφεια των Ελληνικών επιχειρήσεων έχουν στενή και καλή συνεργασία με τον ΟΠΕ καθώς έχουν έναν σημαντικό υποστηρικτή στο σύνολο των δράσεων τους με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό.

Αυτό βέβαια επιτυγχάνεται, επειδή ο ΟΠΕ διαθέτει πλούσια τεχνογνωσία και προσωπικό με βαθιές γνώσεις και μεγάλη εμπειρία σε εξωστρεφείς δραστηριότητες. Σήμερα, πλέον στη σύγχρονη παγκόσμια αγορά το στοίχημα της εξωστρέφειας κερδίζεται στα σημεία, δηλαδή στις επιμέρους και συμπληρωματικές δραστηριότητες που μπορεί να εφαρμόσει μια επιχείρηση για να βελτιώσει την εικόνα της και να ξεπεράσει τον ανταγωνισμό. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, ο ΟΠΕ είναι πολύτιμος αρωγός στις προσπάθειές μας.

Αναφέρουμε τα ανωτέρω, καθώς η σχεδιαζόμενη συγχώνευση, φοβούμαστε ότι θα ακυρώσει όλες αυτές τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και θα μας στερήσει ένα πολύτιμο σύμμαχο και συμπαραστάτη.

Κατόπιν των ανωτέρω, εκφράζουμε την ανησυχία μας, καθώς ειδικά αυτή την περίοδο που γίνεται μία πανεθνική προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας μέσω της αύξησης των εξαγωγών, που με τη σειρά της θα συμβάλει στην αναβάθμιση της συνολικής εικόνας της χώρας, η κατάργηση του ΟΠΕ ακόμη και με ενδεχόμενη μεταφορά του αντικειμένου θα προκαλέσει ένα μεγάλο κενό στην επιχειρηματική εξαγωγική προσπάθεια που καταβάλουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πιθανόν με απρόβλεπτες συνέπειες.

Σας καλούμε να επανεξετάσετε τους ανωτέρω σχεδιασμούς και θα είμαστε στην διάθεσή σας να σας εκφράσουμε και προσωπικά τις ενστάσεις μας, ώστε οι τελικές αποφάσεις να είναι απόλυτα προς την κατεύθυνση ουσιαστικής στήριξης και προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ειδικά της Περιφέρειας.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Πλάτων Μαρλαφέκας