amiantitΤον κίνδυνο που διατρέχει η δημόσια υγεία των πολιτών από τα εγκαταλελειμμένα απόβλητα της πρώην εργοστασιακής μονάδας της Αμιαντίτ, θέτει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Πατρέων, ο οποίος καλεί σε συστράτευση τους πολίτες, σε μία σειρά δράσεις που θα διοργανώσει ώστε να απομακρυνθούν το συντομότερο.Οι διαδικασίες και οι πιέσεις που έχει ασκήσεις τόσο προς τους αρμόδιους φορείς όσο και προς τους πρώην ιδιοκτήτες έχουν πέσει στο κενό, με αποτέλεσμα το μεσημέρι της Τρίτης να εκδώσει μία ανακοίνωση ενημερώνοντας τους δημότες, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία τους.
«Η Δημοτική Αρχή με συνεχείς παρεμβάσεις έχει θέσει το θέμα του πρώην εργοστασίου «Αμιαντίτ» στο Δρέπανο, ιδιοκτησίας πλέον της Εθνικής Τράπεζας και της Εταιρείας Κτηματική Α.Ε.
Στο χώρο του εγκαταλειμμένου εργοστασίου, υπάρχουν επικίνδυνα απόβλητα, που περιέχουν αμίαντο και λόγω της τοξικότητας τους, δεν επιτρέπεται να μεταφερθούν σε ΧΥΤΑ, αλλά μόνο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του εξωτερικού (ΧΥΤΕΑ).
Πέραν της δικαστικής έκβασης του θέματος, που βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ήταν και είναι επιτακτική η ανάγκη, αυτά τα επικίνδυνα για την υγεία των κατοίκων απόβλητα, να απομακρυνθούν από τους ιδιοκτήτες με ασφαλείς προϋποθέσεις και αμέσως μετά να εξυγιάνουν και να αναπλάσουν το χώρο.
Η αυθαιρεσία μεγαλοεργοδοτών είναι σύμφωνη με την καπιταλιστική ανάπτυξη και το κέρδος. Αυτό πρέπει να γίνει ολοένα και περισσότερο κατανοητό από το λαό, για την οργάνωση της πάλης του.
Καλούμε τους ιδιοκτήτες του πρώην εργοστασίου της Αμιαντίτ, άμεσα να απομακρύνουν με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται, τα επικίνδυνα αυτά απόβλητα.
Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο σε ενέργειες για την απομάκρυνσή τους και την εξυγίανση και αποκατάσταση του χώρου.
Πέραν όμως των εγγράφων και παρεμβάσεών μας προς ιδιοκτήτες και φορείς, καλούμε και τους κατοίκους της περιοχής μαζί με τη Δημοτική Αρχή, σε δράση, για το δικαίωμα της υγείας και της ζωής μας.»