To κλίμα μπορεί να ήταν πανηγυρικό στους κόλπους της κυβέρνησης για το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup το οποίο συνοψίστηκε στη φράση «πήραμε αυτά που θέλαμε» ωστόσο η αλήθεια των αριθμών είναι αμείλικτη.

Μετά από τόσους μήνες διαπραγματεύσεων και καθυστερήσεων επί καθυστερήσεων με τον ελληνικό λαό να πληρώνει το μάρμαρο αυτό που πήρε η Αθήνα ήταν η δόση των 8,5 δισ. ευρώ και μάλιστα σπασμένη στα δύο ενώ θα μπορούσε να διεκδικήσει δόση τουλάχιστον 13,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα. Φυσικά ούτε λόγος για το χρέος το οποίο παραπέμπεται για το καλοκαίρι του 2018 όπως ήθελε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στον αέρα είναι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Αυτό παρότι η κυβέρνηση έκανε και άλλες υποχωρήσεις. Ψηφισμένα μέτρα 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μείωση συντάξεων. Τσεκούρωμα αφορολογήτου. Όλα για για μία διαπραγμάτευση και για μία δόση που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν από 16 μήνες.

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, η απόφαση επαναλαμβάνει τη διατύπωση που υπήρχε στο σχέδιο της 22ας Μαΐου και προέβλεπε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες (GFN) θα πρέπει να διατηρηθούν χαμηλότερα από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και να μην ξεπεράσουν το 20% του ΑΕΠ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και ακολούθως ίσο ή πάνω από 2% του ΑΕΠ στο διάστημα από το 2023 έως και το 2060! Για το χρέος υπάρχει, ακόμη, η γνωστή παράγραφος, με τις δευτερεύουσες παρεμβάσεις που αφορούν τα κέρδη από SMP και ANFA και την κατάργηση του πέναλτι για την επαναγορά ομολόγων του 2012.

Όσον αφορά για τη δόση τα περισσότερα χρήματα δεν θα μείνουν στο ταμείο αλλά θα επιστρέψουν στα χέρια των δανειστών. Συγκεκριμένα 6,9 δισ. ευρώ προκειμένου να υπάρξει αποπληρωμή ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και άλλων υποχρεώσεων τον Ιούλιο και μόλις 800 εκατ. ευρώ για να μειωθούν τα «φέσια» του Δημοσίου στην αγορά. Η εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού είναι υπό αίρεση και θα γίνει όταν η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να εγκρίνει άλλα 800 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι συνεισφέρει και με δικούς της πόρους στην προσπάθεια, όπως ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στα θετικά της χθεσινής συνεδρίασης είναι η η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με μία συμφωνία που το κρατά στην αναμονή. Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο την ώρα που το ΔΝΤ παραδεχόταν ότι η Ελλάδα είναι τριτοκοσμική χώρας καθώς ανέφερε ότι ανάλογο πρόγραμμα έχει συνάψει το Ταμείο με αναπτυσσόμενες χώρες τη δεκαετία του ’80. «Συνολικά, χρησιμοποιήθηκε 19 φορές κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης στη δεκαετία του 1980 σαν καταλύτης για τη χρηματοδότηση ή για την ελάφρυνση του χρέους στο πλαίσιο προγραμμάτων που υποστηρίζονταν από το ΔΝΤ στις ακόλουθες χώρες: στο Σουδάν, στο Εκουαδόρ, στο Ζαΐρ, στη Μαδαγασκάρη, στη Τζαμάικα, στη Ζάμπια, στην Ακτή του Ελεφαντοστού, στην Κένυα, στη Σομαλία, στη Χιλή, στη Δημοκρατία του Κογκό, στο Μεξικό, στη Νιγηρία, στην Αργεντινή, στη Γιουγκοσλαβία και στη Βραζιλία».

Θετική είναι η πρόταση μίας αναπτυξιακής τράπεζας, η οποία θα έχει ρόλο-κλειδί για τον συντονισμό των κονδυλίων που διαχειρίζεται η Ελλάδα μέσω των διαρθρωτικών ταμείων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση έφυγε από το Λουξεμβούργο χορτασμένη από λόγια καθώς οι Ευρωπαίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι πέρασε τόσα πολλά προαπαιτούμενα. Αποκαλυπτική είναι η δήλωση του Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM ότι υιοθετήθηκαν 140 προαπαιτούμενα, τα «περισσότερα που έχει υιοθετήσει Βουλή και ελληνική κυβέρνηση» ενώ ιδιαίτερα θερμός ήταν ο Πιερ Μοσκοβισί απευθυνόμενος προσωπικά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον Γιώργο Χουλιαράκη.


ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΕ  ΑΞΕΣΑΣΤΑ  ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
http://91.121.113.129:8028/live
radioaigialeia.com