tsiprasΤην προειδοποίηση πως καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί, αν δεν έχει τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας, απηύθυνε το βράδυ χθες ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Την ψήφο εμπιστοσύνης δεν την δίνουν οι κυβερνήσεις στον εαυτό τους. Την ψήφο εμπιστοσύνης την δίνει ο λαός. Και την δίνει ανοιχτά και καθαρά, μέσα από τις εκλογές» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ρίχνοντας το γάντι στους κυβερνητικούς εταίρους:

«Αν θέλουν όντως ψήφο εμπιστοσύνης, αν διεκδικούν ψήφο εμπιστοσύνης, αν έχει κάποιο νόημα για αυτούς η εμπιστοσύνη του λαού ξέρουν το δρόμο: ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη ίσως φορά, δεν επιτέθηκε μόνο στο Βερολίνο, αλλά και στη λογική της εθνικής αναδίπλωσης και του λαϊκισμού, επιδιώκοντας να ακυρώσει τις επιθέσεις που δέχεται από τα κυβερνητικά κόμματα.

Τσίπρας: Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα

Όπως χαρακτηριστικά είπε, μπροστά στην Ευρώπη απλώνονται τρεις βασικές επιλογές:

«Η πρώτη είναι η επιμονή στο δόγμα της κ. Μέρκελ. Είναι η πεπατημένη που έχει προκαλέσει τραγωδίες, η λογική της υποτίμησης τη εργασίας, της περιουσίας και της ζωής των ανθρώπων μέσα από βάρβαρα μνημόνια.

Η δεύτερη είναι η λογική της εθνικής αναδίπλωσης και του λαϊκισμού. Είναι το μείγμα του νεοφασισμού και της επιστροφής σε εποχές καταστροφής.

Η τρίτη είναι η επιλογή και η στρατηγική της Αριστεράς. Που αγωνίζεται για την Ευρώπη των λαών. Που ξαναφέρνει στο προσκήνιο τις αξίες της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής».

Άφησε, μάλιστα, αιχμές κατά του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια Αριστερά με σταθερές αρχές και αξίες, χωρίς όμως να περιχαρακώνεται στον εαυτό της.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δει με καχυποψία το ξέσπασμα των Αγανακτισμένων στην Ελλάδα, ενδεχομένως οι εξελίξεις να ήταν εξαιρετικά οδυνηρές και οι αποκρουστικές ιδέες του φασισμού να είχαν βρει πρόσφορο έδαφος ακόμα και μέσα σε αυτό το κίνημα» είπε χαρακτηριστικά.

«Οι εκλογές δεν θα είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας μεγάλης πορείας»

Ο Αλέξης Τσίπρας «ξεκαθάρισε», όπως είπε, ότι «οι εκλογές δεν θα είναι το τέλος αλλά η αρχή μιας μεγάλης πορείας» προβλέποντας, ότι αυτοί «που έχουν καλομάθει να έχουν την εξουσία τσιφλίκι τους και το κράτος πελάτη τους» θα αντιδράσουν, «γι’ αυτό και φοβερίζουν και απειλούν».

Παράλληλα, προέβλεψε ότι «οι μνημονιακές δυνάμεις καταρρέουν όχι μόνο δημοσκοπικά, αλλά και ηθικά» και ότι γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνεται καθαρά η θετική πολιτική προσδοκία.

«Τρολάρει ασυστόλως το Μέγαρο Μαξίμου»

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και στις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι αν η Κουμουνδούρου κερδίσει τις εκλογές η χώρα θα κινδυνεύσει να επιστρέψει στο Μνημόνιο, κατηγορώντας τους ότι ακολουθούν την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ τόσο πολύ άτσαλα που φτάνουν στο σημείο του…τρολ!

«Πώς αλλιώς να σχολιάσει κανείς τη νέα γραμμή της κυβέρνησης, ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος έγιναν αντιμνημονιακοί που βγάζουν τη χώρα από το Μνημόνιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «μας γυρίζει στα Μνημόνια» τι άλλο να πει κανείς πέρα από το ότι το Μέγαρο Μαξίμου, μην έχοντας πια άλλο επιχείρημα άρχισε να τρολάρει ασυστόλως.

Αλλά δικαίωμά τους είναι να τρολάρουν όσο θέλουν, ας μην νομίζουν όμως ότι μπορούν να πείσουν έτσι κανέναν».

Νόμοι του κράτους

Τέλος επανέλαβε ότι θα υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο τόνισε ότι θα είναι ο κορμός των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που θα συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την ισχυρή εντολή του λαού.

Προγραμματικές δηλώσεις, που όπως είπε, θα γίνουν νόμοι της Ελληνικής Δημοκρατίας, πριν και ανεξάρτητα από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

real.gr