Μπορεί ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου να είναι Σύλλογος Πολιτιστικός διδασκαλίας, προώθησης και παρουσίασης παραδοσιακών χορών και τραγουδιών μιας μικρής επαρχιακής πόλης, αλλά η προσφορά του είναι άξια συγχαρητηρίων αφού είναι εκπληκτικά εντυπωσιακή επί 35 χρόνια συνεχώς. Δεν θα σταθούμε βέβαια σε προηγούμενες ανεπανάληπτες επιτυχίες, όπως η παρουσία του σε Festival στον Βόρειο Πολικό Κύκλο στην Φινλανδία ή στο Μαρόκο ή στα Πριγκηπόνησσα στην θάλασσα του Μαρμαρά ή στην Κύπρο ή στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Detroit της Πολιτείας του Michigan στις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλωστε και τα 43 ταξίδια του προβολής της Ελληνικής παράδοσης και προβολής της Ελλάδος, ήσαν εξ` ίσου σημαντικά. Θα σταθούμε όμως ιδιαιτέρως στο τελευταίο του ταξίδι στην πάλαι ποτέ <Μεγάλη Ελλάδα> και σε δύο εκπληκτικές επιτυχίες του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου. Πρώτον: Στην αναβίωση της Ελληνικής εορτής των Ποσειδωνιατών μετά από αιώνες, που επετεύχθει χάρη στην παρουσία 40 χορευτών και 4 συνοδών του Ομίλου και απέκτησε μεγαλύτερη αίγλη από την παρουσία και του Δημάρχου Αιγιάλειας Στάθη Θεοδωρακόπουλου. Βεβαίως η όλη οργάνωση έγινε από την Ελληνική κοινότητα Νάπολης και Καμπανίας σε συνεργασία με Φιλέλληνες Ιταλούς Δημάρχους, τις οργανώσεις Νεολαίας Ιταλίας, την Ομοσπονδία Ελληνικών κοινοτήτων και αδελφοτήτων Ιταλίας και τους Έλληνες της Ιταλίας. Όμως χωρίς την παρουσία του Ελληνικού συγκροτήματος ( Στεριανοί – Νησιώτες – Θρακιώτες του Χορευτικού Αιγίου ), που δέχθηκαν να καταβάλλουν το αντίτιμο των εξόδων για καράβια – πούλμαν – Ξενοδοχεία, δεν θα ήταν δυνατή η εκπληκτική αυτή εκδήλωση, δίπλα στον θαυμάσια διατηρημένο Αρχαιολογικό χώρο της Ποσειδωνίας (Paestum). Ούτε θα είχαμε την ευκαιρία να δούμε Ιταλούς ηθοποιούς στον ίδιο χώρο να απαγγέλουν ποιήματα του Καβάφη ( Ποσειδωνιάται – εις Ιταλικήν παραλίαν – περιμένοντας τους Βαρβάρους κ.ά. ).

Δεύτερον : Στις 6 Ιουλίου επομένη της αναβίωσης της γιορτής των Ποσειδωνιατών, τρομερή πράγματι επιτυχία ήταν η υποδοχή που τους έγινε από τον πρώτο Ιταλό Δήμαρχο που προσέφερε τον μισθό του υπέρ των δεινοπαθούντων Ελλήνων, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σαλέρνο Φιλέλληνα Μarco Caldi στο Δημαρχείο της εξαιρετικής ωραιότητος πόλης, Cava de Tirreni. Οι ανταλλαγές αναμνηστικών σε οικείο και φιλικό κλίμα, η διαδρομή μέσα στην πόλη μέχρι τον χώρο παράστασης προηγουμένων των Δημάρχων Αιγιαλείας και Cava de Tirreni με τους αντιδημάρχους του, οι φιλοφρονήσεις μετά την παράσταση, η ατμόσφαιρα και η συγκίνηση στο δείπνο, κ.λ.π. είναι δύσκολο να περιγραφούν. Βέβαια και τα παιδιά του Χορευτικού, θα πρέπει να αισθάνονται υπερήφανα γατί, έστω και για λίγο, κατώρθωσαν να ξαναφέρουν την Ελλάδα σε ένα τόπο όπου ο Ελληνισμός ταυτίζεται από πάντα με τις ρίζες του και συμπίπτει με την πολιτιστική του ταυτότητα. Την Πέμπτη 5 Ιουλίου στο Paestum του Δήμου Capaccio και την Παρασκευή 6 Ιουλίου στην Cava de Tirreni η Ελλάδα ήταν εκεί, με τα παιδιά του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου.
Σαν συμπέρασμα, η παρουσία των παιδιών του Χορευτικού έδωσε την ευκαιρία συμμετοχής σε εκδηλώσεις που όχι μόνον προβάλλουν την ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητα της πατρίδος μας, αλλά αποτελούν και μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης, αλληλεγγύης και υποστήριξης για τις δύσκολες αυτές στιγμές που περνά ο Ελληνικός λαός. Τέλος αυτοί που έτρεξαν πιό πολύ από όλους για την επιτυχία των εκδηλώσεων αλληλεγγύης, ήσαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητος Νάπολης καθηγητής του Πανεπιστημίου Regio di Kalabria Γάννης Κορίνθιος και ο Αιγιώτης Αρχιτέκτων μονίμως εγκατεστημένος στη Νάπολη Σωτήρης Μ. Παπαδημητρίου.