euro 3Η χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test από την ΕΚΤ, έδωσε μια βαθιά «ανάσα», όχι μόνο στις Τράπεζες, αλλά και στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Η Alpha Bank πέρασε χωρίς πρόβλημα τη δοκιμασία της ΕΚΤ και το ίδιο κάνει και η τράπεζα Πειραιώς ενώ μετά την αύξηση κεφαλαίου θα έχει περίσσευμα κεφαλαίων της τάξης των 340 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το stress test της ΕΚΤ, η Εθνική είχε κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 3,432 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία στα τέλη 2013. Εχει ήδη μαζέψει το 2014 κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ, ενώ μετά το πλάνο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε οι ανάγκες περιορίζονται σε 273,28 εκατ. ευρώ. Το ποσό αναμένεται να καλυφθεί μέσω της διάθεσης μετοχών της Finansbank.

Κεφαλαιακές ανάγκες μόλις 17,55 εκατ. ευρώ προκύπτουν για την Eurobank. Η τράπεζα είχε κεφαλαιακό έλλειμμα 4,628 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία τέλος 2013, και έχει ήδη πάρει 2,86 δισ. από την αύξηση κεφαλαίου. Μετά τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχει προωθήσει το ποσό που καλείται να συγκεντρώσει είναι 17,55 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα 25 ευρωπαϊκές τράπεζες δεν πέρασαν τα ευρωπαϊκά stress test, ανάμεσα στις οποίες και η τρίτη τράπεζα της Ιταλίας.

Όπως και να έχει το γεγονός ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων ούτε ένα εύρω είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, καθώς θα παραμείνουν άθικτα τα 11.4 δισ. ευρώ που έχει στην διάθεση του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στο μεταξύ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, προχώρησε σε σκληρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε κάνει λόγο παλιότερα για ίδρυση νέων τραπεζών. «Μα ο ΣΥΡΙΖΑ δε βρήκε μια λέξη να πει; Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τέσσερις ανακοινώσεις χθες – μόνο για να πει χρόνια στους Δημήτρηδες δεν έβγαλε – αλλά δεν βρήκε να πει μια κουβέντα», για το θέμα των ελληνικών τραπεζών που πέρασαν τα stress test..

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εξέφρασε την ικανοποίησή του από τα αποτελέσματα των stress test, δηλώνοντας: «Τα τεστ αντοχής των Ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Πλέον, βήμα- βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη. Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς», τόνισε, αφήνοντας σαφείς αιχμές.

Η κρίσιμη άφιξη της τρόικας

Στο μεταξύ η άφιξη της τρόικας και οι συζητήσεις που πρόκειται να γίνουν, αναμένεται να είναι από τις πλέον κρίσιμες, καθώς οι αλλαγές που ζητούν οι δανειστές σε ασφαλιστικό και εργασιακά, το ενιαίο μισθολόγιο και οι απολύσεις στο δημόσιο είναι θέματα «αγκάθια» που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες. Το Reuters υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έστειλε επιστολή προς την τρόικα ζητώντας να μην ανοίξει το νέο ασφαλιστικό, το γεγονός αυτό όμως δεν επιβεβαιώνει η κυβέρνηση.