taxiarxes-dromos-katolisthisiΤα «σημάδια» της σε ολόκληρη την Αιγιάλεια και κυρίως στο οδικό δίκτυο άφησε η κακοκαιρία του προηγούμενου τριημέρου με τα συνεργεία Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αιγιαλείας σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος να προσπαθούν εσπευσμένα να επουλώσουν τις «πληγές» ενόψει και του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την Αχαϊα και την Αιγιάλεια από αύριο Τρίτη.Μιλώντας στον «Ημ» ο αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία αντιδήμαρχος Αιγιαλείας έκανε ένα σύντομο «απολογισμό» των ζημιών με τις κυριότερες να καταγράφονται στο οδικό δίκτυο της ανατολικής Αιγιάλειας αλλά και τα ποτάμια του δήμου, με τα συνεργεία του Δήμου να προβαίνουν σε συνεχείς βελτιωτικές παρεμβάσεις και να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Σύμφωνα με τον κ΄.Βασίλη Φιλιππόπουλο, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Παλαιά Εθνική Οδό στο ύψος του Πλατάνου, όπου βράχια έχουν πέσει στο οδόστρωμα κι έχουν κλείσει το δρόμο, ενώ η κυκλοφορία μεταξύ Πούντας και Ακράτας εκτρέπεται στη Νέα Εθνική Οδό. Πρόκειται για ένα σημείο γνωστό για τα κατολισθητικά φαινόμενα που εμφανίζονται με κάθε ισχυρή νεροποντή και με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται καθιστώντας υπεύθυνη την κατασκευάστρια εταιρεία της Ολυμπίας Οδού αλλά και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που είναι αρμόδια για τον συγκεκριμένο δρόμο. Από πλευράς Πολιτικής Προστασίας έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και ήδη στο σημείο μετέβησαν ειδικός γεωλόγος και μηχανικός της Περιφέρειας, που διεπίστωσαν πως το φαινόμενο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Η πρώτη εκτίμηση είναι πως για αυτή την εβδομάδα τουλάχιστον ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός .

Ο δρόμος για το μοναστήρι των Ταξιαρχών (φωτό) παραμένει από το βράδυ της Πέμπτης κλειστός λόγω καθίζησης στο οδόστρωμα κι όπως τονίζει ο κ΄.Φιλιππόπουλος δεν υπάρχει δυνατότητα διέλευσης ούτε πεζή. «Θα παρέμβουμε και εκεί το πρωί της Δευτέρας, τουλάχιστον για να είναι δυνατή η διέλευση πεζών, αφού για την αποκατάσταση του δρόμου απαιτούνται αρκετές εργασίες που είναι δύσκολο να γίνουν σήμερα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο δρόμος από τη Νέα Κουνινά (Βαρελά) προς την Παλιά Κουνινά ήταν κλειστός το πρωί της Παρασκευής του Αγίου Αθανασίου, οπότε παραδοσιακά οι πιστοί εκκλησιάζονται στην ανακαινισμένη εκκλησία του Αγίου στο παλιό χωριό, κάτι που φέτος δεν κατέστη δυνατό. Επίσης στη θέση Αγριακόνα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στην οδό.

ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ ΠΟΤΑΜΩΝ
Παράλληλα, σημειώθηκαν φαινόμενα υπερχείλισης των ποταμών Κερυνίτη στη Ροδιά, Μεγανίτη (όπου κινδύνευσαν οι 2 γεωτρήσεις που υδροδοτούν Χατζή και Δάφνες) και Φοίνικα στη γέφυρα Σαρκουνά αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα, επίσης μετά από παρέμβαση του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
Σ`ότι αφορά τον Σελινούντα «προς το παρόν ελέγχεται αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε το καλοκαίρι να γίνει ένα τεχνικό έργο αφού ήδη έχει υπάρξει πρόβλημα σε κάποια αναχώματα τα οποία όμως ελέγχονται» ανέφερε ο κ΄.Φιλιππόπουλος.

ΕΝΤΟΝΗ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ
Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχαμε σε ορισμένα σημεία του ορεινού δικτύου της Ανατολικής Αιγιάλειας σφοδρές χιονοπτώσεις, ωστόσο η επέμβαση των εκμισθωμένων μηχανημάτων του Δήμου Αιγιαλείας ήταν άμεση, καθαρίζοντας το οδόστρωμα. Σύμφωνα με τον κ΄.Φιλιππόπουλο το μεγαλύτερο πρόβλημα χιονόπτωσης εντοπίστηκε στα χωριά της Νωνάκριδας, τον δρόμο προς Ζαρούχλα και την Περιστέρα, ωστόσο υπήρξε άμεση παρέμβαση και αντιμετωπίστηκε.