Την χθεσινή ημέρα, Κυριακή τής Ορθοδοξίας, οπότε και η Εκκλησία μας εορτάζει την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, επέλεξε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος προκειμένου να τιμήσει πέντε εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, ως ελάχιστο αντίδωρο για την αυτοθυσία και την προσφορά τους στον άνθρωπο και κατ’ επέκταση στην τοπική (και όχι μόνο) κοινωνία.
Πιο συγκεκριμένα, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό τής Φανερωμένης, ο τοπικός Ποιμενάρχης προέβη σε αυτήν την κίνηση, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τιμήσει τους ένστολους εκείνους αδελφούς μας, που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους, ενεργώντας με αυτοθυσία και γενναιοψυχία.
«Η Ορθοδοξία πρέπει να συμπληρώνεται από την ορθοπραξία. Ορθοδοξία σημαίνει πιστεύω αληθινά, πιστεύω ορθά. Ορθοπραξία σημαίνει πράττω σωστά, ζω το Ευαγγέλιο, εφαρμόζω στη ζωή μου τους νόμους τού Θεού, μεγαλύτερος των οποίων είναι ο νόμος τής αγάπης! Έτσι, λοιπόν, σήμερα θέλησα, μαζί με την Ορθοδοξία που εορτάζουμε, να τιμήσουμε και την ορθοπραξία. Συγκεκριμένα, τιμούμε κάποιους αδελφούς μας που ανεδείχθησαν μέσα από την ορθοπραξία τους. Έπραξαν το καθήκον τους, ενεργώντας με αυταπάρνηση και προστατεύοντας το κοινωνικό σύνολο από διαφόρους κινδύνους, όπως τα ναρκωτικά ή αγωνίστηκαν για να σώσουν συνανθρώπους μας ή και οι ίδιοι τραυματίστηκαν πάνω στην εκτέλεση του καθήκοντός τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος, καλώντας αρχικά τον Κεντρικό Λιμενάρχη Πατρών, αντιπλοίαρχο Δημήτριο Κυριακουλόπουλο, στον οποίο απένειμε τιμητικό δίπλωμα «διότι τα στελέχη και το προσωπικό τής εν λόγω υπηρεσίας, εκτελούντες υποδειγματικώς, μετά ζήλου και πλήρους αφοσιώσεως το καθήκον των, προς διασφάλισιν της νομίμου τάξεως, την 5η Φεβρουαρίου 2017 κατάσχεσαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών και συνέλαβαν τους υπαίτιους».
Ακολούθως, ο Μητροπολίτης μας απένειμε τιμητικά διπλώματα στους υπηρετούντες στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας / Α΄ Λ/Τ Ρίου, αρχικελευστές Σταμάτιο Λέκκα και Θωμά Τσιονάκα, αλλά και στο μέλος τού πληρώματος του Ε/Γ-Ο/Γ «Παντάνασσα» Στέφανο Μαγιάτη, διότι στις 4 Φεβρουαρίου 2017 έσπευσαν να διασώσουν 52χρονη γυναίκα που έπεσε στη θάλασσα και κινδύνευσε από πνιγμό.
Τέλος, αντίστοιχο τιμητικό δίπλωμα απένειμε και στον αρχιφύλακα του Τμήματος Ασφαλείας Αιγίου Ιωάννη Νικολακόπουλο, ο οποίος την 30ή Αυγούστου 2016 τραυματίστηκε εν ώρα υπηρεσίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του.