Ξήλωμα» των ποινικών διώξεων και των προστίμων για τους οφειλέτες της Εφορίας ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, προσφέροντας δελεαστικά ανταλλάγματα για όσους συμφωνήσουν να πληρώσουν τα χρέη τους με έκπτωση και σε δόσεις! Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει -αντί για διώξεις και εξοντωτικές φoρο-ποινές και πρόστιμα- την υπογραφή «συμβολαίου ειλικρίνειας», με αντάλλαγμα πλούσιες δόσεις και απαλλαγές από χρηματικά πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στα πλάνα, οι ποινικές διώξεις και οι φυλακίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο θα σταματήσουν και θα δίνεται η δυνατότητα για τμηματική καταβολή του χρέους ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του φορολογούμενου ή της επιχείρησης.

Παράλληλα, όμως, αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για εκ προθέσεως φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, φθάνοντας μέχρι και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέχρι τις αρχές του νέου έτους και, μεταξύ άλλων, θα περιλαμάνει:

– Διαγραφή μεγάλου μέρους των προσαυξήσεων (μέχρι και 80%) και τμηματική καταβολή του πρόσθετου φόρου ακόμα σε 40 δόσεις για τους φορολογούμενους που θα αποδεχτούν τις «φορολογικές αμαρτίες» του παρελθόντος και θα υποβάλουν νέα ή συμπληρωματική δήλωση.

– Έκπτωση 30% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του συνολικού οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από το συμβόλαιο με την Εφορία.

– Διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων για ληξιπρόθεσμα χρέη και φορολογικές παραβάσεις του παρελθόντος και τμηματική καταβολή των οφειλών σε δόσεις που ο αριθμός τους θα εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, το είδος και το ύψος του τζίρου τους.

– Κατάργηση ποινικών διώξεων και φυλακίσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα.

Στόχος του ΥΠΟΙΚ δεν είναι άλλος από το να σταματήσει η «χιονοστιβάδα» ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, που φέτος «έπιασαν» τα 45 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

filodimos.gr