Το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο, και τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, θα επισκεφτεί σήμερα η τρόικα, ενώ το πακέτο των 11,5 δισ. αναμένεται – εκτός απροόπτου – να οριστικοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την άρνηση των επικεφαλής να αποδεχτούν μέτρα 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ για άλλα τρία δισεκατομμύρια ζητούν περαιτέρω διευκρινήσεις.

Μετά την εξέλιξη αυτή η κυβέρνηση μελετά ισοδύναμα, όπως αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό, τον ΥΠΟΙΚ και την τρόικα ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο για δύσκολες διαπραγματεύσεις.«Είναι μια συζήτηση δύσκολη γιατί και τα μέτρα είναι δύσκολα. Προσπαθούμε να τους πείσουμε στην ορθότητα των δικών μας επιχειρημάτων. Δεν υπάρχει θέμα καθυστέρησης των μέτρων», είπε.

Οι σημαντικότερες ενστάσεις από την πλευρά της τρόικας έχουν να κάνουν με τη λεγόμενη διοικητική μεταρρύθμιση και κυρίως τον τρόπο εφαρμογής της νέου τύπου εφεδρείας, αλλά και το πενιχρό -κατ’ εκείνους- δημοσιονομικό αποτέλεσμα των 167εκ€. Αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώνουν ότι οι τροϊκανοί ζητούν ανοιχτά απολύσεις. Επιπλέον θεωρούν φιλόδοξο το στόχο περικοπής 750εκ€ από λειτουργικές δαπάνες και 800εκ€ από τις φαρμακευτικές δαπάνες. Παράλληλα επισημαίνουν ότι 437εκ€ από εξοπλιστικά δεν αποτελούν περικοπές αλλά μετάθεση πληρωμών και δυσπιστούν στην περικοπή 300εκ€ από το ΠΔΕ.

Επιπλέον διευκρινήσεις ζητούνται σε σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων όπως οι έλεγχοι εσωτερικής ποιότητας σε δήμους, οι βιοκλιματικές αναβαθμίσεις, η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, ΣΔΙΤ και ιατρικός τουρισμός και ο ισοσκελισμός εσόδων δημοτικών ανταποδοτικών υπηρεσιών.

Στουρνάρας και τρόικα όρισαν νέο ραντεβού την Τετάρτη το μεσημέρι λίγο πριν τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με σκοπό την εξεύρεση λύσης. Στο οικονομικό επιτελείο πάντως αναμένουν άμεση βελτίωση των εσόδων μέσω της είσπραξης τους επόμενους μήνες των βεβαιωμένων 6,4δισ.€ από το φόρο εισοδήματος, του έκτακτου τέλους της ΔΕΗ, του ΦΑΠ 2010 και 2011, του αυξημένου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και των τελών κυκλοφορίας.

skai.gr