Άκρως αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν για την προσπάθεια που καταβάλλουν οι τράπεζες, προκειμένου να μειώσουν από το χαρτοφυλάκιό τους τα «κόκκινα» δάνεια. Το πρώτο τρίμηνο του 2017, όχι μόνο δεν επετεύχθη συρρίκνωση του αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά αντίθετα κατά το α’ τρίμηνο του 2017, «κοκκίνησαν» ξανά 8 από τα 10 ρυθμισμένα δάνεια.

Οι σχετικές ανακοινώσεις στις οποίες προχώρησαν οι Eurobank και Εθνική, Αlha Bank, καταδεικνύουν του λόγο το αληθές. Συγκεκριμένα η Eurobank, που εντός του 2016 πέτυχε να εξυγιάνει το 40% των ρυθμισμένων δανείων, ήρθε αντιμέτωπη με μια δυσάρεστη εξέλιξη, το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Αυτή η εξέλιξη ή αν προτιμάτε το πισωγύρισμα σχετίζεται με το «κοκκίνισμα» των ρυθμισμένων δανείων, «φαινόμενο» με το οποίο ήρθαν αντιμέτωπες και οι Εθνική, Αlpha Bank, όπως προκύπτει από τις ενημερώσεις τους προς τους ξένους αναλυτές.

Η «γάγγραινα» των NPLs αντί να συρρικνώνεται, φαίνεται ότι και πάλι βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να «αναπτυχθεί», καθώς 8 στα 10 ρυθμισμένα δάνεια έχουν επιστρέψει στο «κόκκινο», δημιουργώντας τεράστιο πονοκέφαλο στις τράπεζες.

Μια από τις κύριες αιτίες για αυτή την αρνητική εξέλιξη, είναι αναμφίβολα η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, που έχει δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας.

Sofokleousin.gr