Στη γερμανική πρωτεύουσα μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστεβέλε.

«Η Ελλάδα δεν συνιστά παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά ειδική περίπτωση», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μία μέρα πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Στουρνάρα.

Η Deutsche Welle αναφέρει πως το Βερολίνο κρατά τα χαρτιά του κλειστά αναφορικά με την συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε. Μάλιστα, στο κυβερνητικό μπρίφινγκ που έγινε την Δευτέρα, η εκπρόσωπος αρνήθηκε να ενημερώσει ακόμη και για την ώρα που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Αναφορικά με την ατζέντα των συνομιλιών η ίδια εκπρόσωπος αρκέστηκε στη δήλωση ότι εκτός από τα τρέχοντα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα, σημαντικό θέμα θα αποτελέσει το πακέτο περικοπών.

Η συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών θα γίνει στις 10.30 το πρωί ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα κύκλους του ΥΠΟΙΚ, ο Γιάννης Στουρνάρας θα εκφράσει εκ νέου την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έχοντας στις βαλίτσες του τον κορμό του πακέτου περικοπών των 11,5δισ.€ αλλά και την εντός στόχων τελικά εκτέλεση του προϋπολογισμού που η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου θεωρεί ότι θα επιτευχθεί μέσω της συγκράτησης των δαπανών, αλλά και της είσπραξης το επόμενο εξάμηνο του τέλους ακινήτων, του φόρου εισοδήματος, των τελών κυκλοφορίας, των φόρων στην περιουσία και του αυξημένου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας θα θέσει το ζήτημα της ύφεσης που αναμένεται φέτος να ξεπεράσει το 7%, ζητώντας αναπτυξιακές παρεμβάσεις στο πρόγραμμα αλλά και παραίνεση προς την ΕτΕΠ η οποία συνεχίζει να αρνείται την εκταμίευση κονδυλίων, ακόμη και για προγράμματα εγκεκριμένα από την Κομισιόν.

Έμφαση ο κ. Στουρνάρας θα δώσει και στη σπουδαιότητα που θα έχει η εκταμίευση της δόσης των 31δισ.€, προκειμένου να επανεκκινήσει η ελληνική οικονομία της αφού μέρος της θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που το 7μηνο άγγιξαν τα 6,7δισ.€ σημειώνοντας μικρή αύξηση. Μάλιστα τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων ξεπέρασαν τα 3δισ.€.

Θεωρείται βέβαιο ότι από ελληνικής πλευράς θα τεθεί και το θέμα της επιμήκύνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς να υπάρξει επίσημο αίτημα, με τη Γερμανική πλευρά -σύμφωνα και με δηλώσεις του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ- να θέτει ως προϋπόθεση για την όποια απόφαση, την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας.

Την Κυριακή ο έλληνας υπουργός θα συναντηθεί με την τρόικα που φτάνει στην Αθήνα την Παρασκευή.
skai.gr