syrizaΆμεση απόσυρση της τροπολογίας του Υπουργού Οικονομικών κ. Ιω. Στουρνάρα και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Στ. Καλαφάτη σχετικά με την χορήγηση σε υποψήφιους επενδυτές των απόρρητων πληροφοριών μεταξύ άλλων και των εταιρειών «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΒΕΕ» («ΕΑΣ ΑΒΕΕ») και «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΒΕ» («ΕΛΒΟ ΑΒΕ») ζητάει η Επιτροπή Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) σε θέματα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ.

Με την υπ΄αριθμ. 214/20 υπουργική τροπολογία του Υπουργού Οικονομικών κ. Ιω. Στουρνάρα και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Στ. Καλαφάτη προτείνεται να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση των κρατικών εταιρειών, που αποκρατικοποιούνται μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), να χορηγούν σε «υποψήφιους επενδυτές» ακόμα και απόρρητες πληροφορίες σχετικά με την δραστηριότητά τους.

Είναι ήδη γνωστό ότι στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ έχουν ενταχθεί οι αμυντικές βιομηχανίες «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΒΕΕ» («ΕΑΣ ΑΒΕΕ») και «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΒΕ» («ΕΛΒΟ ΑΒΕ»). Οι βιομηχανίες αυτές διατηρούν στο αρχείο τους απόρρητες πληροφορίες, που σχετίζονται με τα πυρομαχικά, τον οπλισμό, το σύστημα αεράμυνας και διαφόρους τύπους οχημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η τροπολογία αυτή δεν φέρει την υπογραφή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, παρά το γεγονός ότι παραμένει αρμόδιος για την προστασία των απόρρητων στρατιωτικών πληροφοριών, που έχουν γνωστοποιηθεί στις αμυντικές βιομηχανίες, και την πιστή εφαρμογή του Εθνικού Κανονισμού Ασφαλείας. Η απουσία της συνυπογραφής του γεννά σοβαρά ερωτηματικά, που χρήζουν άμεσης απάντησης.

Η παραπάνω τροπολογία σηματοδοτεί την αφοσίωση του κυβερνητικού συνασπισμού σε επιλογές, που, στο όνομα αποτυχημένων συνταγών, κινδυνεύουν να καταργήσουν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της εγχώριας κρατικής αμυντικής βιομηχανίας και να ματαιώσουν την παραγωγική της ανασυγκρότηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ δηλώνει την ευθεία αντίθεσή του στην κατατεθείσα τροπολογία και – επειδή δεν συνηθίζει να αστειεύεται με σοβαρά θέματα – καλεί τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να τοποθετηθεί για το περιεχόμενό της και τους υπογράφοντες Υπουργούς να την αποσύρουν άμεσα.

4/2/2013

Η ΕΕΚΕ ΑΜΥΝΑΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ

ΑΓΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΗ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ