katsifarasΣτις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, προκειμένου να συμμετάσχει, στις εργασίες της 108ης Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) που πραγματοποιείται από σήμερα μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης 8 Οκτωβρίου 2014.
Η 108η Σύνοδος Ολομέλειας, η Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) συμπίπτει με τη διοργάνωση από την Επιτροπή των Περιφερειών των Ημερών Ελεύθερης Πρόσβασης 2014 (Open Days 2014) με θέμα για εφέτος «Κοινή Ανάπτυξη – Έξυπνη Επένδυση για τους ανθρώπους».
Στις εκδηλώσεις «Ημέρες Ελεύθερης Πρόσβασης» (Open Days), συμμετέχει και ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακός Σύμβουλος, Κώστας Καρπέτας.
Οι Ημέρες Ελεύθερης Πρόσβασης (Open Days) είναι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων. Πρόκειται για μια ετήσια τετραήμερη εκδήλωση, κατά την οποία οι πόλεις και οι περιφέρειες επιδεικνύουν την ικανότητά τους στη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, στην εφαρμογή της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύοντας τη σημασία του τοπικού και περιφερειακού επιπέδου αυτοδιοίκησης για την καλή ευρωπαϊκή διακυβέρνηση.
Είναι επίσης µια αναγνωρισμένη πλατφόρμα πολιτικής επικοινωνίας όσον αφορά την ανάπτυξη της Πολιτικής της ΕΕ για τη συνοχή, η οποία ευαισθητοποιεί τους φορείς λήψης αποφάσεων για την αξία των περιφερειών και των δήμων στη χάραξη πολιτικών της ΕΕ. Η εκδήλωση Open Days αποτελεί τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δημόσια εκδήλωση τέτοιου είδους.
Στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΕτΠ, η οποία ξεκινά στις 2.30 μ.μ. (ώρα Βρυξελλών), περιλαμβάνεται η επίσημη έναρξη των Open Days 2014.
Αρχικά θα υπάρξουν ομιλίες από τους:
– Ramón Luis Valcárcel Siso, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
– Johannes Hahn, Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική
– José Ángel Gurría, Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ
– José Manuel BARROSO, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (βιντεοσκοπημένο μήνυμα)
και μετά θα ακολουθήσει συζήτηση με τα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών και τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στη συνέχεια (15.45 μ.μ. ώρα Βρυξελλών) ο Περιφερειάρχης θα συμμετέχει στη κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής της Επιτροπής των Περιφερειών για την Πολιτική Εδαφικής Συνοχής (COTER), στην οποία ο κ. Κατσιφάρας είναι μέλος, και της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη (REGI).
Τα μέλη των δύο Επιτροπών θα συζητήσουν την αξιοποίηση της δέσμης μέτρων της Πολιτικής Συνοχής 2014-2020 και των νέων μέσων της, όπως οι ITI (Integrated Territorial Investment – Ολοκληρωμένες Εδαφικές Επενδύσεις) και CLLD (Community-led Local Development – Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων) από τις Περιφέρειες.
Αύριο και μεθαύριο συνεχίζονται οι εργασίες της Συνόδου Ολομέλειας, και στην ημερήσια διάταξη ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων τα θέματα:
• Μέτρα για την υποστήριξη της δημιουργίας περιβάλλοντος ευνοϊκού για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας
• Μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό
• Πλαίσιο πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια κατά την περίοδο από το 2020 έως το 2030
• Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των OPEN DAYS 2014 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνδιοργανώνει μαζί με Περιφέρειες που απαρτίζουν την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου, αύριο Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 9 π.μ. (ώρα Βρυξελλών) ημερίδα/σεμινάριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου: Ο ρόλος των Περιφερειών στην εφαρμογή» και ομιλητές τα στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, Κώστα Μπιζά και Γλυκερία Κατηφόρη.
Μπορείτε να παρακολουθήστε on-line τις εκδηλώσεις μέσω του ιστότοπου των Open Days 2014: http://ec.europa.eu/regional_policy/conferences/od2014/index.cfm
Στο Twitter, μπορείτε να ακολουθήστε @EU_Regional και @EU_CoR για τακτικές ενημερώσεις για τα OPEN DAYS. Χρησιμοποιείστε το hashtag #euopendays για τα δικά σας tweet για τα OPEN DAYS.
Οι εργασίες της Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) μεταδίδονται ζωντανά μέσω διαδικτύου (web streaming), σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε., στον ιστότοπο της ΕτΠ: http://www.cor.europa.eu/