AXAIKH TRAPEZAΤι δηλώνει στον «Ημ» ο ειδικός γραμματέας του Συλλόγου Μεριδιούχων της Αχαϊκής Γ. Παπαδόπουλος «Στα επόμενα δέκα χρόνια η Πάτρα και η Αχαϊα θα ζει έναν εμφύλιο: Όλοι εναντίον όλων για την Αχαϊκή Τράπεζα και τα δεκάδες εκατομμύρια που χάθηκαν…». Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στον «Ημ», ο κ. Γ. Παπαδόπουλος, ειδικός γραμματέας του συλλόγου Μεριδιούχων της Αχαϊκής.Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στην μήνυση “κατά παντός υπευθύνου” που κατέθεσε ο Σύλλογος λέγοντας: “Υπάρχουν μερικές πικρές αλήθειες. Πρώτον ότι εμείς οι μεριδιούχοι χάσαμε πάνω από 43 εκατ. ευρώ. Δεύτερον ότι κινδυνεύουμε να χρεωθούμε το τριπλάσιο της αξίας των μερίδων μας για να καλυφθεί η τρύπα στην Τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ενωμένοι να κάνουμε ότι πρέπει για να λάμψει η αλήθεια όποια κι αν είναι”.

– Ποιούς θεωρείτε υπεύθυνους;
«Δυστυχώς υπάρχουν ευθύνες παντού. Από το σύνολο των διοικούντων μέχρι τα υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας, τους ορκωτούς λογιστές, εμάς τους ίδιους που ποτέ δεν ελέγξαμε και φυσικά την Τράπεζα της Ελλάδος που δεν απέτρεψε την πορεία προς την καταστροφή. Ο πρώτος υπεύθυνος μάλιστα είναι η Τράπεζα της Ελλάδος που έχει την ευθύνη του συστηματικού ελέγχου».

– Στις 15 Ιανουαρίου συζητείται στο ΣτΕ η προσφυγή της παλιά διοίκησης. Θα έχει
«Μακάρι να έχει τύχη. Η τότε διοίκηση έχει καταθέσει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν κατ αυτήν ότι κακώς έκλεισαν την Τράπεζα. Ωστόσο προσωπικά δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Πως να επαναλειτουργήσει η Αχαϊκή; Με τι κεφάλαια, με τι εμπιστοσύνη, με ποιές προϋποθέσεις; Το βλέπω αδύνατον δυστυχώς».

-Ποιά είναι η κατάσταση σήμερα στην Αχαϊκή;
«Ένας εφιάλτης. Χάσαμε χρήματα. Πιθανόν να χρεωθούμε κι από πάνω. Οι δανειολήπτες καταστρέφονται, πολλοί δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Η καταστροφή είναι ολική».

– Πόσο επηρεάζει την Πάτρα η υπόθεση αυτή;
«Πάρα πολύ. Προβλέπω δεκάδες αγωγές εναντίον μελών του ΔΣ για κακοδιαχείρηση, παράβαση καθήκοντος κ.λπ. Προβλέπω αιτήματα για συντηρητικές κατασχέσεις περιουσίας μελών των ΔΣ. Κάποιο έχασαν όλα τα χρήματά τους και θέλουν να μάθουν το γιατί, ή να διασώσουν μέρος των απωλεσθέντων.

– Εσείς θεωρείτε ότι υπάρχουν ευθύνες;
«Η Δικαιοσύνη θα το βρεί. Έχω εμπιστοσύνη στην λειτουργία της. Υπάρχουν φήμες για ρευστοποίηση μετοχών ημετέρων στο τέλος, για δάνεια σε μέλη του ΔΣ κ.α. Αυτή η φημολογία δηλητηριάζει την κοινωνία. Σημειώστε ότι η Πάτρα δεν είναι ποτέ μια ενωμένη πόλη σε τίποτε. Η Δικαιοσύνη ήταν μονόδρομος».