roma1-600x276Αντί τα 308 εκατ. ευρώ να δοθούν για τη στέγαση των Ρομά, εκείνο που τελικά… χτίστηκε, ήταν μια σειρά από πελατειακές σχέσεις!

Την παραπάνω σκανδαλώδη διαχείριση των κονδυλίων που δόθηκαν για ανέγερση κατοικιών από δημάρχους και νομάρχες φέρνει στο προσκήνιο η υπόθεση μετεγκατάστασης των Ρομά του Χαλανδρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Realnews, την περίοδο 2002 – 2008 οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν στη διάθεσή τους κονδύλια ύψους 308 εκατ. ευρώ για τη στέγαση των Ρομά, όμως οι κατοικίες ουδέποτε οικοδομήθηκαν. Αντιθέτως, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «τα δάνεια αποδείχθηκαν αντιφατικά (…) από αυτά επωφελήθηκαν εύποροι Ρομ και δεν έλυσαν τα προβλήματα στέγασης του ευρύτερου πληθυσμού των κοινωνικά αποκλεισμένων Ρομ, ενώ αναπτύχθηκαν πελατειακές σχέσεις».

Είναι ενδεικτικό ότι το 2009, σε έκθεση για την αποτίμηση του προγράμμματος επιχορήγησης των κατοικιών, η Κομισιόν είχε ασκήσει δριμεία κριτική, επισημαίνοντας πως με τα 308 εκατ. ευρώ, το μοναδικό που χτίσηκε ήταν… οι πελατειακές σχέσεις μεταξύ των Ρομά και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

crashonline.gr/