Για τη λειτουργία ηλεκτρονικών διοδίων με αναλογική χρέωση στο τμήμα Ελευσίνας – Κορίνθου έως το καλοκαίρι του 2018 προετοιμάζεται η Ολυμπία Οδός. Οι υπόλοιπες κοινοπραξίες βρίσκονται ακόμη σε φάση αναμονής, περιμένοντας από το Δημόσιο να αποφασίσει, καθώς βαρύνεται βάσει των συμβάσεων με το κόστος της απαιτούμενης επένδυσης. Θα πρόκειται πάντως για ηλεκτρονικά διόδια… a la greca, καθώς κανένας από τους δρόμους δεν έχει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητοδρόμου.

Οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες, λοιπόν, για ταχεία λειτουργία αναλογικών ηλεκτρονικών διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους όλης της χώρας δεν ήταν απόλυτα αναληθείς. «Εως το καλοκαίρι του 2018 έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να λειτουργήσουμε ηλεκτρονικά διόδια στο τμήμα Ελευσίνας – Κορίνθου», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτης Παπανικόλας. «Κατόπιν μέχρι τον Μάρτιο του 2019 θα ακολουθήσει το τμήμα Κορίνθου – Πατρών».

Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής: στους κόμβους εισόδου/εξόδου από τον αυτοκινητόδρομο (όπου βέβαια δεν υπάρχουν πλευρικά διόδια) θα τοποθετηθεί μια «καμάρα». Εισερχόμενος στον αυτοκινητόδρομο ο οδηγός θα χρεώνεται μέσω του πομποδέκτη του το σύνολο του ποσού που θα πλήρωνε κανονικά (αν διήνυε όλη την απόσταση μέχρι τον επόμενο σταθμό). Ομως αν εξέλθει νωρίτερα, τότε καθώς το αυτοκίνητο διέρχεται από την καμάρα στον κόμβο εξόδου, το ηλεκτρονικό σύστημα θα «αναγνωρίζει» τον πομποδέκτη και θα αφαιρεί (στην ουσία θα πιστώνει ξανά) το ποσό που αντιστοιχεί στον δρόμο που δεν διανύθηκε. Να σημειωθεί ότι αυτό το ηλεκτρονικό σύστημα δεν θα εφαρμοστεί σε όλους τους κόμβους, αλλά σε όσους βρίσκονται κοντά σε αστικά κέντρα ή οικισμούς, λίγο μετά μετωπικούς σταθμούς διοδίων κ.λπ. Στην περίπτωση της Ολυμπίας Οδού, θα τοποθετηθούν συσκευές σε έξι κόμβους στην Ελευσίνας – Κορίνθου και σε άλλους 7 στην Κορίνθου – Πατρών. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 10 εκατ. ευρώ.

Στους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους τίποτα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. «Η μελέτη για τα ηλεκτρονικά διόδια παραδόθηκε στο υπουργείο πριν από μερικές εβδομάδες», λέει ο κ. Στέλιος Πενθερουδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Νέας Οδού. «Για να εφαρμοστεί θα πρέπει να εγκριθεί από το Δημόσιο και φυσικά τους δανειστές του έργου. Αν το αποφασίσει, το Δημόσιο θα πρέπει να αναλάβει το κόστος, που υπολογίζεται στα 20 εκατ. ευρώ». Η μελέτη της Νέας Οδού αφορά κατ’ αρχάς το τμήμα Μεταμόρφωσης – Σχηματαρίου (από το τμήμα Μεταμόρφωση – Σκάρφειας) που διαχειρίζεται η κοινοπραξία, καθώς με αυτό εκτιμά πως καλύπτεται το 70% της κυκλοφορίας. Προβλέπει την τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος «όχι παντού, αλλά στους κόμβους που έχουν την πιο πυκνή κυκλοφορία», εξηγεί ο κ. Πενθερουδάκης.

Ομοίως, μελέτη για ηλεκτρονικά διόδια έχει παραδώσει στο υπουργείο Υποδομών και ο Μορέας (που διαχειρίζεται τον άξονα Κορίνθου – Καλαμάτας – Σπάρτης). «Το κόστος εφαρμογής εκτιμάται στα 10 εκατ. ευρώ. Δεν έχει πάντως ακόμη συζητηθεί», εξηγεί ο γενικός διευθυντής του Μορέα, Γιώργος Συριανός. Οπως αναφέρει, αν τελικά αποφασιστεί θα χρησιμοποιηθεί ο πομποδέκτης της Αττικής Οδού, με την οποία ο δρόμος είναι άμεσα διασυνδεδεμένος καθώς ο Μορέας είναι ο μόνος που δεν διαθέτει δικό του πομποδέκτη.

Τέλος, η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» (που διαχειρίζεται το τμήμα Μαλιακού – Κλειδιού της ΠΑΘΕ) πρόκειται να παραδώσει τη μελέτη για τα ηλεκτρονικά διόδια έως το καλοκαίρι. «Ο αριθμός των κόμβων στο τμήμα Μαλιακού – Κλειδιού είναι πολύ μεγάλος, πρόκειται για ανοιχτό αυτοκινητόδρομο. Επομένως, θα πρέπει να επιλέξουμε ορισμένους κόμβους για την εφαρμογή του συστήματος», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας, Δημήτρης Γκατσώνης.

Πηγή: kathimerini.gr