ASTYNOMIA LOGOΠλούσια σε αστυνομικό δελτίο ειδήσεων είναι η Αχαΐα, με απλά, απίθανα, περίεργα περιστατικά, αλλά και με ειδεχθή εγκλήματα, που έχουν συγκλονίζει το Πανελλήνιο.
Όμως το μήνυμα που λαμβάνουν οι συνδικαλιστές της αστυνομίας είναι «Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».
Η εγκληματικότητα στην Πάτρα προπορεύεται της αστυνομικής περιφρούρησης και καλπάζει με γοργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να ακολουθούν αντί να προλαμβάνουν το έγκλημα.
«Και να μας δουν σήμερα οι κακοποιοί, προτιμούν να σταθούν απέναντί μας και να μας πυροβολήσουν, παρά να τραπούν σε φυγή, αφού παλιά και μόνο η θέα ενός περιπολικού προλάμβανε εγκληματικές ενέργειες, αλλά σήμερα δυστυχώς έχει απαξιωθεί τόσο ο ρόλος του αστυνομικού, από τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουμε, που οι κακοποιοί, ουσιαστικά δεν μας υπολογίζουν», σχολίασε το μέλος της ΠΟΑΣΥ Βασίλης Κωνσταντόπουλος, με αφορμή τις αόριστες δεσμεύσεις που κάθε φορά λαμβάνουν από το υπουργείο.
Ειδικά οι τρομοκράτες έχουν προηγηθεί της αστυνομίας, τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε φαντασία, με δεδομένο ότι δράση τους ουσιαστικά έχει απομακρυνθεί από την πρωτεύουσα της χώρας και έχουν απλώσει τα δίχτυα τους σε Αχαία και Αιτωλοακαρνανία, όπου πολλές φορές είτε με αξιόποινες πράξεις, όπως η ληστεία της Κλειτορίας, είτε ως κέντρο διαφυγής, χρησιμοποιούν τις ορεινές περιοχές των δύο νομών.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Αχαίας, παρά την αυτοθυσία των αστυνομικών, που υπερβάλλουν εαυτούς για να στηρίξουν τον πολίτη, θα είχε διαλυθεί το σώμα τελείως αν πριν δύο χρόνια δεν είχαν σταλεί στο νομό 200 ένστολοι, που μέχρι και σήμερα σώζουν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση, αν και υπάρχουν τμήματα που δεν είναι στελεχωμένα.

«Καμία άλλη αστυνομία του κόσμου δεν ασχολείται με αστεία ζητήματα όπως εμείς»

Σήμερα εν έτη 2014, δεν νιώθουν οι Αχαιοί ασφαλής με τον αστυνομικό δίπλα τους, αφού το προσωπικό συρρικνώνεται, από το μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων, το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα, τις ελλείψεις υποδομών.
Στο αντίποδα βρίσκεται η πληθυσμιακή αύξηση της περιοχής, η Γέφυρα Ρίου Αντιρίου που δίνει την δυνατότητα της εύκολης μετακίνησης και διαφυγής των κακοποιών, την διόγκωση του πανεπιστημίου με τους 50.000 φοιτητές, την κρίση που αυξάνει τα περιστατικά μεσαίας παραβατικότητας. Κι όμως μέσα σε όλα αυτά οι ελάχιστοι αστυνομικοί που πρέπει να καταπολεμήσουν το έγκλημα είναι επιφορτισμένοι με τις κλήσεις για διπλοπαρκάρισμα και παράνομη στάθμευση, για ελέγχους σε λαικές αγορές και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σχετικά με παραβάσεις και κάπνισμα.
«Καμία άλλη αστυνομία του κόσμου δεν ασχολείται με αστεία ζητήματα όπως εμείς. Το ακούν συνάδελφοί μας από άλλες Ευρωπαικές χώρες και γελούν μαζί μας. Μας λένε ότι αποκλείεται να συμβαίνουν αυτά, αλλά δυστυχώς πρόκειται για μια ελληνική πραγματικότητα», κατέληξε ο κ.Κωνσταντόπουλος.

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ