Σε χειροπιαστά αποτελέσματα οδηγεί πλέον η επίσκεψη, στα τέλη Ιανουαρίου, στην Δυτική Ελλάδα της αποστολής των 32 Πρέσβεων, Προξένων, εμπορικών και οικονομικών ακολούθων. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της επίσκεψης, από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, δείχνει ότι η παρουσία τους στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας και οι επαφές τους με εκπροσώπους τοπικών αρχών, παραγωγικών φορέων και επιχειρηματιών, ανοίγει τον δρόμο για επιμέρους επιχειρηματικές συνεργασίες, επενδυτικές προτάσεις αλλά και συνεργασίες σε τομείς όπως ο τουρισμός και οι εξαγωγές προϊόντων.

«Η αξιολόγηση της επίσκεψης μάς κάνει συγκρατημένα αισιόδοξους για χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Όσοι συμμετείχαν στην αποστολή έχουν ήδη φροντίσει, μέσω των Πρεσβειών τους, να προωθήσουν αιτήματα για απ’ ευθείας επαφές μεταξύ επιχειρηματιών και παράλληλα έχουν φροντίσει για την προβολή επενδυτικών ευκαιριών στην Δυτική Ελλάδα», υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος εστιάζει στο γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των ξένων Πρεσβειών, σε ποσοστό 100%, δηλώνουν ότι περιμένουν άμεσα και απτά αποτελέσματα από τις επιχειρηματικές συναντήσεις που οργανώθηκαν στη Δυτική Ελλάδα κατά το τριήμερο της επίσκεψης τους, 25 με 28 Ιανουαρίου.

Όπως είναι γνωστό η επίσκεψη οργανώθηκε με την συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Οργανισμού «Invest in Greece», στο πλαίσιο του προγράμματος «Synergassia». Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης και με σκοπό να διαμορφωθεί μια σαφής εικόνα γύρω απ’ τα αποτελέσματα της, εστάλησαν στους συμμετέχοντες ερωτηματολόγια ώστε να αξιολογηθεί με την μεγαλύτερη δυνατόν ακρίβεια η προοπτική συνεργασιών και επενδύσεων.

Με βάση τις απαντήσεις που δόθηκαν, το σύνολο των ερωτηθέντων (100% των απαντήσεων) δήλωσαν πως οι πληροφορίες που αποκόμισαν για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ήταν χρήσιμες και αναμένεται να τους βοηθήσουν σε τρία επίπεδα:

–          Πρώτον, στις προσπάθειές τους να προωθήσουν την Ελλάδα ως επενδυτική περιοχή.

–          Δεύτερον στην προετοιμασία αναφορών και παρουσιάσεων αναφορικά με την Ελλάδα και τις Περιφέρειές της.

–          Τρίτον στην παροχή σαφών πληροφοριών για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, των υποδομών και των δυνατών της επενδυτικών και παραγωγικών σημείων.

–          Τέταρτον, στην σε βάθος κατανόηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ούτως ώστε να παρέχουν αποτελεσματική βοήθεια και να εντοπίσουν τους κατάλληλους εταίρους για περαιτέρω επιχειρηματικές συνεργασίες με επιχειρήσεις της περιοχής.

Πιο αναλυτικά, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως οι ομιλητές της ημερίδας για το επιχειρηματικό και επενδυτικό Προφίλ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο «Πόρτο Ρίο», στην Πάτρα) αναφέρθηκαν σε θέματα που τους απασχολούν σε ποσοστό 80%, ενώ το 45% των ερωτηθέντων εκτίμησε πως το συνολικό περιεχόμενο του προγράμματος ήταν εξαιρετικό, το 40% πολύ καλό και το 15% καλό. Αναφορικά με τις επιτόπιες επισκέψεις, το 74% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ήταν χρήσιμες (με το υπόλοιπο 24% να δηλώνει πως ήταν κάπως χρήσιμες), ενώ και για τις επιχειρηματικές συναντήσεις (B2B partenariats) το 66% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ήταν χρήσιμες και το 34% κάπως χρήσιμες.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν, επίσης, σε ποσοστό 100% πως αναμένουν απτά αποτελέσματα από τις επιχειρηματικές συναντήσεις (business-to-business) και πιο συγκεκριμένα τόνισαν ότι οι συναντήσεις αυτές τους επέτρεψαν να καταλάβουν καλύτερα την τοπική κατάσταση και να προετοιμαστούν ούτως ώστε να εξυπηρετήσουν καλύτερα και αποτελεσματικότερα τις ενδιαφερόμενες πλευρές και να κανονίσουν απ’ ευθείας επαφές μεταξύ επιχειρηματιών ενώ εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες έχουν ήδη αναρτήσει αιτήματα από τις συγκεκριμένες συναντήσεις σε επίσημες ιστοσελίδες και έχουν, επίσης, διανείμει τα αιτήματα αυτά, μέσω άλλων καναλιών, προς τον επιχειρηματικό κόσμο στο εξωτερικό.

Συνολικά έμειναν ικανοποιημένοι σε ποσοστό 100% από τη δομή της όλης εκδήλωσης ενώ η εκτίμηση που έχουν για την συνολική οργάνωση είναι εξαιρετική (σε ποσοστό 73%) και πολύ καλή σε ποσοστό 27%.