“Περιφερειακή ανάπτυξη µέσω πιλοτικών προγραμμάτων στον τοµέα της νανοτεχνολογίας και των προηγμένων υλικών” ήταν το θέμα συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας. Στόχο είχε να φέρει κοντά το πανεπιστήμιο, τα τεχνολογικά κέντρα και τη βιομηχανία, ιδιαίτερα τις μονάδες που δραστηριοποιούνται στον τοµέα της νανοτεχνολογίας και των προηγµένων υλικών.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιλέχθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτοµίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG RTG) ως μία από τις πρωτοπόρες Περιφέρειες της Ευρώπης που θα μπορούσε να διασυνδέσει την έρευνα και καινοτομία με την βιομηχανία.

[the_ad id=”46371″]

«Η έρευνα και η καινοτομία είναι προτεραιότητα για την Ευρώπη, καθώς ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Ελλάδα, η περιοχή έχει τη δυναμική της, στην οποία πιστεύουμε. Πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Διαθέτει επιχειρηματική κοινότητα, οργανωμένη βιομηχανία, πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα. Από την πλευρά μας κινητοποιούμε δυνάμεις, εκτιμώντας ότι η πρόσκληση είναι εδώ».

Εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτοµίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Γιώργος Καταλαγαριανάκης εξήγησε ότι υπάρχουν διαθέσιμα 37 πρότζεκτ στον τομέα της νανοτεχνολογίας και των προηγμένων υλικών που βρίσκονται σε πιλοτικό στάδιο. Περικλείουν πάνω από 100 τεχνολογίες και καλύπτουν ευρύ φάσμα της παραγωγής. Πρόκειται για μια επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία ύψους 200.000.000 ευρώ, την οποία μπορούν να αξιοποιήσουν βιομηχανικές μονάδες κι επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας, με προοπτική η τεχνολογία να μείνει στην Περιφέρεια.

[the_ad id=”46274″]

Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτοµίας (DG RTD) της Ε.Ε. σε συνεργασία µε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, συμμετείχαν ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Δημοσθένης Πολύζος, ο γενικός διευθυντής του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών Γεράσιμος Μεντζελόπουλος, ο Θεόφιλος Ιωαννίδης Διευθυντής Ερευνών ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, ο Ηλίας Σταθάτος Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ο Γιώργος Κολλιόπουλος Α’ Αντιπρόεδρος ΣΕΒΙΠΑ, η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΔΕ Άλκηστις Σταθοπούλου, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής Σπύρος Παπασπύρου κ.α.

[the_ad id=”46371″]

[the_ad id=”46704″]

[the_ad id=”46715″]