OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜε στόχο να γνωρίσει ο πολίτης τα έργα του ΕΣΠΑ που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Μεσολόγγι η εκδήλωση με σύνθημα «Σκεφτόμαστε Ευρωπαϊκά – Δημιουργούμε Περιφερειακά». Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή αποφάσισαν να αξιοποιήσουν περιφερειακά τον μήνα της Ευρώπης, με τη συμμετοχή του Κέντρου Πληροφόρησης Europe Direct Πάτρας προκειμένου οι πολίτες της να γνωρίσουν τις ευρωπαϊκές δράσεις και τα έργα που εκτελούνται στην Περιφέρεια από ευρωπαϊκούς πόρους.
«Είναι μια πρωτοβουλία να έρθει η Περιφέρεια μέσω των έργων ΕΣΠΑ που υλοποιεί, πολύ κοντά στον πολίτη. Να γνωρίσει ο πολίτης ποια είναι τα έργα που γίνονται ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο. Να δει τη δυναμική του προγράμματος ΕΣΠΑ και μαζί με την κοινωνία να δούμε έναν νέο προβληματισμό με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις δυνατότητες που έχουμε» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας από το Μεσολόγγι που βρέθηκε.
«Η περίοδος που διανύουμε γνωρίζουμε όλοι πως είναι πολύ δύσκολη. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ότι έχουμε μόνο ένα δρόμο: Να πετύχουμε. Να απορροφήσουμε όλους τους ευρωπαϊκούς πόρους που διαθέτει σήμερα σήμερα η χώρα μας και ταυτόχρονα να κάνουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την επόμενη προγραμματική περίοδο που ξεκινά το 2014» πρόσθεσε ο κ. Κατσιφάρας και κατέληξε: «Θέλουμε να τρέξουμε την απορροφητικότητα. Να θέσουμε σωστά τα θεμέλια για την επόμενη προγραμματική περίοδο, να μην χάσουμε κανένα ευρώ, αλλά πάνω από όλα, θέλουμε να είναι καλά ενημερωμένος ο Έλληνας πολίτης για το ποια έργα εκτελούνται, πού εκτελούνται, τι χρησιμότητα θα φέρουν στις ελληνικές κοινωνίες και να αξιολογήσουν και τη δουλειά μας. Τέλος θα πρέπει να στείλουμε και ένα μήνυμα: Ότι μπορούμε από κοινού, αν δουλέψουμε όλοι μαζί, να διαχειριστούμε σωστά τους πόρους που διαθέτουμε σήμερα, να είμαστε αποτελεσματικοί στη δουλειά μας και ταυτόχρονα να κάνουμε μία νέα οραματική προσέγγιση».
Κατά την εκδήλωση που διοργανώθηκε παρουσιάστηκαν στη διάρκεια ανοικτής έκθεσης τα έργα του ΕΣΠΑ που βρίσκονται υπό εξέλιξη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ υπήρχε και ενημέρωση από τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής και του γραφείου Europe Direct, που έχουν τη συνολική ευθύνη διαχείρισης πόρων ΕΣΠΑ.
Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Αντιπεριφερειάρχες Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνοπουλος, Οικονομικών Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Περιβάλλοντος και Υποδομών Νίκος Υφαντής, ο δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης, η αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Χριστίνα Σταρακά, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Χρήστος Πετρόπουλος, Γιώργος Σκαρμούτσος, Κώστας Καρανίκας, Γιώργος Χριστογιάννης, η Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΔΕ Διονυσία Μαράτου, ο Γενικός Διευθυντής Δημήτρης Καραβίδας, η Διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής Άλκηστις Σταθοπούλου, καθώς και στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής.
Θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες εκδηλώσεις σε όλη την Περιφέρεια. Η επόμενη έχει προγραμματιστεί την Παρασκευή 17 Μαΐου ώρες 11 π.μ. – 2 μ.μ. στην κεντρική πλατεία του Πύργου και το Σάββατο 25 Μαΐου (ίδιες ώρες) στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου στην Πάτρα.