Η Δύση αυξάνει την πίεση στο Ιράν με στόχο να εγκαταλείψει η Τεχεράνη το πυρηνικό της πρόγραμμα. Η ΕΕ συμφώνησε σε ένα χωρίς προηγούμενο πακέτο κυρώσεων. Παράλληλα με την επιβολή εμπάργκο στην εισαγωγή πετρελαίου από την 1η Ιουλίου οι υπουργοί Εξωτερικών προχωρούν σε πάγωμα των καταθέσεων της Ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας στην Ευρώπη.

Η απόφαση των 27 υπουργών Εξωτερικών προβλέπει ότι οι υπουργοί θα επανέλθουν το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο στο ζήτημα των χωρών που εξαρτώνται περισσότερο από την εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, έτσι ώστε άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Πόσο ρεαλιστικός είναι ο αποκλεισμός του Ορμούζ;

Από την πλευρά του το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι αν επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις θα αποκλείσει τα στενά του Ορμούζ. Για τις συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας μίλησε στην τηλεόραση της Deutsche Welle η Γερμανίδα ειδικός Κλάουντια Κέμφερτ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (DIW):

«Τα στενά είναι μια σημαντική θαλάσσια εμπορική δίοδος. Περίπου το 40% των εξαγωγών πετρελαίου περνούν από εκεί. Και μόνο η απειλή για αποκλεισμό των στενών αρκεί για να εκτοξευθούν στα ύψη οι τιμές πετρελαίου. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει απαντηθεί το ερώτημα αν τελικά το Ιράν θα πραγματοποιήσει τις απειλές του. Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι θα επέμβουν στρατιωτικά. Επιπλέον αποκλείοντας τα στενά το Ιράν αποκόπτεται και το ίδιο από τις αγορές. Θα πρέπει να δούμε συνεπώς αν τα πράγματα θα φθάσουν εκεί».

Υπερπροσφορά πετρελαίου στις αγορές

Η Γερμανίδα ειδικός αναφέρθηκε και στο χειρότερο σενάριο, που θέλει τα στενά του Ορμούζ να κλείνουν και το εμπάργκο στο Ιράν να αποδίδει. Ποιες θα ήταν οι χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα;

«Η Ευρώπη είναι σε θέση να εισαγάγει πετρέλαιο από άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, απαντά η Κλάουντια Κέμφερτ. Προς το παρόν υπάρχει στις διεθνείς αγορές μια υπερπροσφορά πετρελαίου έτσι ώστε σε αυτή την ακραία περίπτωση δεν θα υπάρξει έλλειψη. Το πρώτο θύμα του σεναρίου αυτού θα είναι το Ιράν όταν εφαρμοστεί το εμπάργκο και περιοριστούν τα έσοδα του από τις εξαγωγές πετρελαίου».

Πηγή: Deutsche Welle

Στέφανος Γεωργακόπουλος, Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής skai.gr