Με την ομόφωνη αποδοχή σημαντικών ψηφισμάτων ολοκληρώνεται σήμερα η 40η Γενική Συνέλευση της CPMR στο Bialystok της Πολωνίας. Της συνέλευσης προεδρεύει ο Πρόεδρος της CPMR κ. Jean-Yves Le Drian, υπουργός Άμυνας της Γαλλίας και σύμβουλος της Περιφέρειας της Βρετάνης.

Μεταξύ των σημαντικών θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη επταετία με εισηγητές τους: κ.κ. Ramon Luis, Valcarcel Siso, Πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειών και Πρόεδρο της αυτόνομης Περιφέρειας της Mourthia και Herve Jouanjean, Γενικό Διευθυντή Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ενδιαφέρον των μελών της Γενικής Συνέλευσης επικεντρώθηκε στην πολιτική συνοχής 2014-2020. Για το θέμα τοποθετήθηκαν τόσο ο Επίτροπος για θέματα περιφερειακής πολιτικής ο κ. Johannes Hahn, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Μαυρογιαννίδης, αφού η Κύπρος ασκεί την τρέχουσα περίοδο την Ευρωπαϊκή Προεδρία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γεώργιος Αγγελόπουλος, που συμμετέχει στη Συνέλευση ως εκπρόσωπός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην παρέμβαση του στη Γενική Συνέλευση της CPMR επεσήμανε:

«Η σοβαρότητα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αφήνει περιθώρια για εκπτώσεις στην πολιτική συνοχής. Κάθε ευρωπαϊκός πόρος είναι πολύτιμος για επενδύσεις στις Περιφέρειες της Ευρώπης. Εκφράζω την ανησυχία μου για τις ακραίες θέσεις ορισμένων κρατών – μελών, όχι Περιφερειών, που κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε περιπέτειες την Ευρώπη, μια Ευρώπη που πρεσβεύει την βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να εκφράζεται και να λειτουργεί με αλληλεγγύη, στην λογική μιας ομοσπονδιακής δημοκρατικής διακυβέρνησης».

Υπενθυμίζεται ότι η CPMR, η διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί από το 1973 και συγκεντρώνει 150 Περιφέρειες από 28 κράτη μέλη και μη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπροσωπώντας πάνω από 200 εκατομμύρια πολίτες και αποτελεί επίσημο συνομιλητή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην διαμόρφωση των ευρωπαϊκών στρατηγικών.