16.8 C
Aigio
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_img
ΑρχικήΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣΑιγιάλειαΠολιτιστικός Σύλλογος Σελιανιτίκων Ήλιος «Τοπικό Όργανο Δημοκρατικής Συμμετοχής Νέων»

Πολιτιστικός Σύλλογος Σελιανιτίκων Ήλιος «Τοπικό Όργανο Δημοκρατικής Συμμετοχής Νέων»

selianitika hliosO Πολιτιστικός Σύλλογος Σελιανιτίκων Ήλιος, στα πλαίσια προσκλήσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus, υπέβαλλε, μέσα στο προηγούμενο έτος, σχέδιο πρότασης με θέμα «Τοπικό Όργανο Δημοκρατικής Συμμετοχής Νέων», καθώς μέσα από την επίτευξη των καταστατικών στόχων του, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να εξυπηρετεί τις ιδιαίτερες ανάγκες του συνόλου των νέων μελών του, όπως:
α) άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού τους,
β) συμμετοχής της νεολαίας σε δημοκρατικά όργανα και διαδικασίες:
β.1) πληροφόρησής τους για δράσεις και εξελίξεις που τους αφορούν,
β.2) αντιπροσώπευσή τους σε τοπικό θεσμικό επίπεδο κέντρων λήψης αποφάσεων
β.3) συμμετοχής τους σε αλληλέγγυες, διαδραστικές ημερίδες δομημένου, ανοικτού και δημοκρατικού διαλόγου,
γ) άρσης της γεωγραφικής απομόνωσης τους, ως πολίτες αγροτικής περιοχής (εκτός αστικών κέντρων), και
δ) απόκτησης εμπειριών ίσης συμμετοχής και αυτοοργάνωσης της νεολαίας για την περαιτέρω επίτευξη των προσωπικών τους στόχων.
Με αφορμή την ιδιαίτερη ιστορία της περιοχή εκτέλεσης του έργου -Αιγιάλεια- ως η γενέτειρα της πρώτης Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας στο κόσμο (800 π.χ. Α’ Αχαϊκή Συμπολιτεία), οι στόχοι του υποβαλλόμενου έργου «Τοπικό Όργανο Δημοκρατικής Συμμετοχής Νέων» είναι :
1) Να είναι εφαρμόσιμο σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά με ιδιότητες δυνατής αναπαραγωγής του Εθνικής Εμβέλειας και Προσανατολισμού – ως βέλτιστη πρακτική.
2) Να έχει επιτευχθεί, ως σύνολο έργου και παραδοτέων από τους ίδιους του νέους και όχι για λογαριασμό τους από οιονδήποτε τρίτο, μέσα από ενέργειες ανοικτού και δομημένου διαλόγου.
3) Να αποτυπώνει με σαφήνεια το ισχύον πλαίσιο δημοκρατικής συμμετοχής νέων στην Ελλάδα σε επίπεδο Κεντρικής, Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης.
4) Να προτείνει άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις δημοκρατικής συμμετοχής νέων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
5) Να έχει προκύψει μέσα από την ίση συμμετοχή ανδρών-γυναικών.
Τα οφέλη του υπό έγκριση έργου θα είναι επίσης πολλαπλά:
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σελιανιτίκων Ήλιος και τα μέλη νέων που θα συμμετέχουν θα αποτελούν κομβικό σημείο αναφοράς με το ανοικτά δομημένο δημοκρατικό διάλογο στην Ελλάδα.
Παράλληλα, η αποκτηθείσα εμπειρία από τους νέους θα συμβάλει όχι μόνο στην περαιτέρω προσωπική ανάπτυξή τους, άλλα και στην άμεση λύση του προβλήματος συμμετοχής τους στα κοινά και τη λήψη αποφάσεων.
Σε Τοπικό και Εθνικό επίπεδο το έργο θα έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η στόχευση το έργο να ολοκληρώνεται μέσα από την δημιουργία «Τοπικού Οργάνου Δημοκρατικής Συμμετοχής Νέων» , σε αντίθεσή με το να έχει παραδοτέο άλλη μια μελέτη, ή ένα εργαλείο, ή μια μέθοδο αποτελεί ολιστικής προσέγγισης λύση στο πρόβλημα της ελλιπούς δημοκρατικής συμμετοχής νέων.
Η Αιγιάλεια ιστορικά θα βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο της δημοκρατικής και ισότιμης συμμετοχής πολιτών, μια περιοχής άξιας να φέρει το τίτλο Γενέτειρα της Ομοσπονδίας.
Ο Δήμος Αιγιάλειας με την αξιοποίηση των παραδοτέων (εγχειρίδιο καλών πρακτικών και ηλεκτρονικό διαδραστικό εργαλείο συμμετοχής) για την δημοκρατική συμμετοχή νέων, θα αποτελεί πρωτοπόρο και πρότυπο δήμο στην Ελλάδα.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, θα έχει απευθείας πρόσβαση στις ανάγκες των νέων και μέσα από την συμμετοχή τους θα προωθήσει ποιο ενεργά και στοχευμένα το όραμα της Ευρώπης των Νέων, καθώς θα υπάρχει ένα καινοτόμο παράδειγμα εφικτής και ανέξοδης αλλαγής για την ενεργή εμπλοκή της νεολαίας μέσα από το δημοκρατικό διάλογο, προς εφαρμογή σε κάθε επίπεδο διοίκησης.
Σε κάθε περίπτωση ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σελιανιτίκων Ήλιος και τα μέλη του προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, προς όφελος της Αιγιάλειας και των κατοίκων της.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ

Most Popular