14.1 C
Aigio
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_img
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠολιτιστικές Εκδηλώσεις στη Ζάκυνθο για τον Τερματισμό της Υπεραλίευσης

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στη Ζάκυνθο για τον Τερματισμό της Υπεραλίευσης

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Εβδομάδων Θαλασσών διοργανώνει το ΜΕDASSET σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό «Πλατύφορος», με τη συμμετοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) και την υποστήριξη του OCEAN2012.  Από τις 20 έως τις 27 Αυγούστου, στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου (Πλατεία Σολωμού), το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει έκθεση φωτογραφίας καθώς και το βραβευμένο ντοκιμαντέρ  “End of the Line”, με την ευγενική παραχώρηση των χώρων από το Δήμο Ζακύνθου και τον Κινηματογράφο «Φώσκολος».

Η έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη θάλασσα και τον άνθρωπο, θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τη Δευτέρα 20 έως τη Δευτέρα 27 Αυγούστου (ώρες λειτουργίας 8μμ-10μμ). Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερωθούν για τα θαλάσσια είδη και οικοσυστήματα της Μεσογείου, για την υπεραλίευση και για το πώς επηρεάζει η υπεραλίευση την κοινωνία και το θαλάσσιο περιβάλλον.

 

Τη Δευτέρα 27 Αυγούστου στις 21:00 θα γίνει προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρEnd of the Line” που αποκαλύπτει τις επιπτώσεις της υπεραλίευσης.

 

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πλατύφορος και το ΜΕDASSET. Θα μιλήσουν ο κος Κωνσταντίνος Στεργίου, Καθ. Ιχθυολογίας-Αλιευτικής Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και ο κος Δρόσος Κουτσούμπας, Πρόεδρος του ΕΘΠΖ  και  Αναπλ. Καθ. Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει η ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (για την περίοδο 2007-12) κα. Ρόδη Κράτσα.

 

Τη Δευτέρα 27 Αυγούστου στις 22:30, μετά την προβολή της ταινίας, θα γίνει ειδική φωτογράφιση των παρευρισκόμενων, για την οποία οι συμμετέχοντες θα παραταχθούν σε σχήμα ψαριού. Με αυτόν τον συμβολικό τρόπο οι πολίτες της Ευρώπης καλούν τους πολιτικούς να λάβουν γενναίες αποφάσεις το 2012 που θα δώσουν τέλος στο άδειασμα των θαλασσών και στις καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές, στέλνοντας το μήνυμα: «Σταματήστε την υπεραλίευση, πριν καταρρεύσει η αλιεία»! Παρόμοιες φωτογραφίες από όλη την Ευρώπη θα παρουσιαστούν από το δίκτυο OCEAN2012 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της επικείμενης μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, η οποία συνιστά μια μοναδική ευκαιρία για αλλαγή προς μια βιώσιμη ευρωπαϊκή αλιεία.  Το σύντομο βίντεο «Τερματίζοντας την Υπεραλίευση» αποκαλύπτει πώς οι υπάρχουσες πολιτικές οδηγούν στην υπεραλίευση: http://vimeo.com/42686193

 

Τη φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης θα παρέχει το Σωματείο «Φωτόγραμμα».

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

MEDASSET, Τζένη Ιωάννου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, 2103613572, [email protected]

Πλατύφορος, 6972858178, [email protected]

 

Το MEDASSET (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών) είναι διεθνής, μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) που ιδρύθηκε το 1988 με σκοπό την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους σε όλη τη Μεσόγειο, μέσω ερευνητικών προγραμμάτων, ενημερωτικών εκστρατειών, της εκπαίδευσης και της ενεργού παρέμβασης σε αρμόδιους φορείς. Από την ίδρυσή του είναι μόνιμο Μέλος/Παρατηρητής της Σύμβασης της Βέρνης (Συμβούλιο της Ευρώπης). Συνεργάζεται με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP/MAP) του οποίου είναι Εταίρος για την εφαρμογή του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών.

 

Τo OCEAN2012  είναι μια συμμαχία 170 οργανώσεων, στην οποία συμμετέχει το MEDASSET, που εργάζονται εντατικά για την ουσιαστική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Αλιευτικής Πολιτικής, με στόχο να σταματήσει η υπεραλίευση των θαλασσών, να δοθεί ένα τέλος στις καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές και να εξασφαλισθεί η δίκαιη και ισότιμη χρήση υγιών ιχθυαποθεμάτων. Το δίκτυο OCEAN2012 ξεκίνησε και συντονίζεται, από τη Pew Environment Group, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εργάζεται για να σταματήσει η υπεραλίευση στους ωκεανούς παγκοσμίως. Η συντονιστική επιτροπή του δικτύου αποτελείται από τις ΜΚΟ Coalition for Fair Fisheries Arrangements, Ecologistas en Accion, The Fisheries Secreteriat, nef (new economics foundation), The Pew Environment Group, Seas at Risk.

 

Ο «Πλατύφορος», Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας, Προαγωγής Πολιτισμού, ιδρύθηκε το 1996 με τη νομική μορφή της αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το ενδιαφέρον της Εταιρείας εστιάζεται στην ενασχόληση με μορφές τέχνης και πολιτισμού, που συνδέονται με τη Ζάκυνθο και το έργο των Ζακυνθινών, οι οποίοι υπηρέτησαν ή υπηρετούν το λόγο, τις τέχνες και τις επιστήμες.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταινία “End of the Line”:  www.endoftheline.com, www.fish2fork.comwww.bluemarinefoundation.com     Σημ.: η ταινία είναι υποτιτλισμένη στα Ελληνικά. Περιέχει σκηνές και εικόνες που δεν είναι κατάλληλες για μικρά παιδιά. Διάρκεια: 50 λεπτά.

 

 

Περισσότερες φωτογραφίες κοινού στο:

http://www.flickr.com//photos/ocean2012/sets/72157629875384266/show/

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ

Most Popular