Φορολογούμενοι για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντολές φορολογικού ελέγχου είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τον έλεγχο με το νέο hi tech εργαλείο της φορολογικής διοίκησης που ακούει στο όνομα “καταθεσιολόγιο”. Το νέο σύστημα παρουσιάστηκε χθες επίσημα από το υπουργείο Οικονομικών μετά “βαϊων και κλάδων” και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η κανονική λειτουργία του.

Για το χειρισμό του συστήματος έχουν ήδη εκπαιδευτεί περίπου 130 ελεγκτές των φορολογικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα των υπηρεσιών που ασχολούνται με τη λεγόμενη “αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας”, αυτή δηλαδή που δεν προκύπτει από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Τι σύστημα θα λειτουργεί ως εξής. Για κάθε έτος θα λαμβάνονται ηλεκτρονικά όλες οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών κάθε φορολογούμενου στον οποίο πραγματοποιείται φορολογικός έλεγχος. Το σύστημα θα εντοπίζει το καθαρό ποσό των εισροών κεφαλαίων στους τραπεζικούς λογαριασμούς και το άθροισμά τους θα συγκρίνεται με το ποσό που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος ως εισόδημα στη φορολογική δήλωση του αντίστοιχου έτους. Εφόσον το ποσό που έχει δηλωθεί είναι χαμηλότερο, τότε θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος, πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Πλεονεκτήματα του συστήματος είναι η ταχύτητα με την οποία θα ολοκληρώνεται ο φορολογικός έλεγχος καθώς θα απαιτούνται στη χειρότερη περίπτωση μερικές εβδομάδες ενώ σήμερα απαιτούνται έως και έξι ή οκτώ μήνες.

Στο σύνολο του 2017 οι έλεγχοι που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν με το νέο σύστημα ανέρχονται σε περίπου 23.000 και αφορούν κατά κύριο λόγο φορολογούμενος για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντολές φορολογικού ελέγχου.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται φορολογούμενοι που βρίσκονται στις λεγόμενες λίστες, όπως είναι οι λίστες των μεγαλοκαταθετών που έχουν καταγραφεί στα περίπου 65 CD που έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελικές αρχές.

Επίσης, περιλαμβάνονται υποθέσεις που χειριζόταν το ΣΔΟΕ και εμφανίζουν υψηλό ενδιαφέρον για τη φορολογική διοίκηση ως προς την εισπραξιμότητα που μπορούν να φέρουν. Οι υποθέσεις αυτές μεταφέρονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Να σημειωθεί ότι οι χρήσεις που ελέγχονται μέσω του καταθεσιολογίου είναι αυτές μεταξύ 2002 έως και 2014 ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν έλεγχοι και στη χρήση 2015.

Πριν το 2002 δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του ηλεκτρονικού τρόπου διασταυρώσεων καθώς δεν είναι καταχωρημένα σε ηλεκτρονική μορφή τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων.

Συντάξεις και προσωπική διαφορά: Ποιοι κινδυνεύουν με μείωση έως 30%Συντάξεις: Ποιοι κινδυνεύουν με μείωση έως 30%
Capital.gr