aigio psilaΕρώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών από το Νίκο Τσούκαλη Θέμα για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ στην ανατολική Αιγιάλεια φέρνει στη βουλή ο Νίκος Τσούκαλης που με ερώτησή του στον υπουργό Οικονομικών τονίζει ότι:

«Στο άρθρο 18 του νόμου 4286/14, που περιλαμβάνει διάφορες διατάξεις για τον ΕΝ.Φ.ΙΑ., ορίζεται στην παράγραφο 1 ότι εφόσον οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή στην οποία δεν εφαρμόζεται το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, τόσο η μοναδιαία αξία του οικοπέδου ανά τετραγωνικό μέτρο για τον υπολογισμό του κύριου φόρου των υποκείμενων σε ΕΝ.Φ.Ι.Α όσο και η φορολογητέα αξία για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου των υποκείμενων σε ΕΝ.Φ.Ι.Α , δεν μπορεί να υπερβαίνει την τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο, με βάση την οποία υπολογίσθηκε ο φόρος ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων κατά το έτος 2013.
Εντούτοις, όπως προκύπτει από καταγγελίες φορολογουμένων, σε πολλές περιπτώσεις ο προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων, δεν έγινε όπως αναφέρεται στην πιο πάνω διάταξη, βάση υπολογισμού του ΦΑΠ 2013, και ο ΕΝ.Φ.Ι.Α παραμένει ο ίδιος που υπολογίστηκε τον Αύγουστο του 2014.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα εντός οικισμού ακίνητα στα χωριά της Ανατολικής Αιγιαλείας όπου για αγροτεμάχια εντός σχεδίου σε περιοχές χωρίς αντικειμενικό προσδιορισμό , ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. υπολογίστηκε με αξία τα 61.600 ευρώ – 60 ευρώ ανά στρέμμα, και παρά την παραπάνω διάταξη και ενώ θα έπρεπε να υπάρχει διόρθωση και να υπολογιστεί ο ΕΝ.Φ.Ι.Α με τιμές Φ.Α.Π 2013- ήτοι 28.000 ευρώ, στα διορθωμένα εκκαθαριστικά ο ΕΝ.Φ.Ι.Α παρέμεινε στα επίπεδα του Αυγούστου. Η μόνη αλλαγή είναι ότι οι 5 δόσεις έγιναν 6».
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
•Ποτέ προβλέπεται να διορθωθεί το συγκεκριμένο σφάλμα και συγκεκριμένα να προσδιοριστεί η αξία σύμφωνα με το Φ.Α.Π του 2013
•Τι προβλέπεται ότι πρέπει να πράξουν οι πολίτες μέχρι να γίνει η διόρθωση στον ΕΝ.Φ.Ι.A.