Με ποσό ύψους 4.350.000 ευρώ και με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα που υπεγράφη την Δευτέρα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και στο Πρόγραμμα Αστικών Αναπλάσεων δυο σημαντικές παρεμβάσεις στον Δήμο Αιγιάλειας.Πρόκειται για έργα που αφορούν, κατά πρώτον, στην ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Αιγίου και την αισθητική αναβάθμιση της σύνδεσης της παραλίας με την άνω πόλη και κατά δεύτερον στην υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης στις οδούς Φιλοποίμενος, Ζωοδόχου Πηγής, Κωνσταντινουπόλεως και στις κάθετες οδούς.

«Η Περιφέρεια συντάσσει όλο το δυναμικό της στην κατεύθυνση της πλήρους και αποδοτικής αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ. Στη σημερινή συγκυρία δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας σε όλα τα σκέλη του Προγράμματος. Στις εντάξεις, στις συμβασιοποιήσεις και φυσικά στην απορρόφηση των πόρων», δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Για τον Δήμο Αιγιάλειας η πρώτη παρέμβαση, όπως αναφέρεται στον τεχνικό δελτίο ένταξης της πράξης, αφορά στην ανάπλαση της παραλιακής ζώνης. Η μελέτη περιλαμβάνει δύο τμήματα: Πρώτον, το παραλιακό μέτωπο της πόλης από την περιοχή του λιμανιού έως την περιοχή του παλιού Λιμεναρχείου και από την οδό Ζωοδόχου Πηγής έως την θάλασσα. Δεύτερον, τις συνδέσεις με την άνω πόλη (οδοί Κωνσταντινουπόλεως, Ομήρου, Μπιζανίου, Βαλτετσίου, Βαλαωρίτου, Σουλίου, Κιλκίς, Σάκαλη κ.α., σκάλες Κωνσταντινουπόλεως, οδός Μιχαλοπούλου, πλακόστρωτο παλαιών Σφαγείων και τέλος τις σκάλες Φιλοποίμενος).

Οι εργασίες που προβλέπονται είναι πλακοστρώσεις οδών, ασφαλτοστρώσεις, αναβάθμιση των υφιστάμενων κοινόχρηστων χώρων με παράλληλη ενοποίηση τους, με στόχο την βελτίωση της προσπελασιμότητας και την ανάκτηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα τους, εξυγίανση και εμπλουτισμός χώρων πρασίνου, βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού κ.α.

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στην υπογειοποίηση των εναέριων δικτύων σε όλο το μήκος της οδού Κωνσταντινουπόλεως και σε τμήματα των κάθετων αξόνων της, με την δημιουργία δυο υπόγειων υποσταθμών και ενός υπέργειου κοντά στον ναό του Αγίου Νεκταρίου. Επίσης, υπογειοποίηση των εναέριων δικτύων επί της οδού Ζωοδόχου Πηγής, από το κτίριο της παλαιάς Ηλεκτρικής έως την οδό Φιλοποίμενος, με την κατασκευή υπόγειου υποσταθμού. Ακόμα, υπογειοποίηση του εναέριου δικτύου και κατασκευή υπόγειου υποσταθμού στην οδό Φιλοποίμενος.

Δικαιούχος των έργων, σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειάρχη, είναι ο Δήμος Αιγιάλειας και η χρονική διάρκεια υλοποίησης των πράξεων καθορίζεται στους 29 μήνες.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπέγραψε, επίσης, την πράξη ένταξης στο Πρόγραμμα Αστικών Αναπλάσεων του ΕΣΠΑ έργα στο Δήμο Καλαβρύτων με συνολικό προϋπολογισμό 758.105 ευρώ.

Το πρώτο υποέργο αφορά την αποπεράτωση της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου Καλαβρύτων. Για την ακρίβεια πρόκειται για την ανάπλαση τριών σημείων του ιστορικού κέντρου που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τη ήδη πεζοδρομημένη οδό 25ης Μαρτίου.

Τα σημεία των παρεμβάσεων είναι τα εξής:
– Στο τμήμα της οδού 25ης Μαρτίου από την οδό Πάνου Πόλκα έως την οδό Λοχαγού Β. Καποτά, εμπρός από το Μουσείο Ολοκαυτώματος, θα πραγματοποιηθούν έργα υποδομής (δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων) καθώς και επιστρώσεις δαπέδων για τη μορφολογική σύνδεση με την ήδη πραγματοποιημένη ανάπλαση. Στα πεζοδρόμια των οδών Πάνου Πόλκα και Αγίου Αλεξίου θα πραγματοποιηθεί ανάπλαση προκειμένου να αναδειχθεί το κτίριο του Μουσείου.

– Στην οδό Κ. Κωνσταντίνου, προβλέπεται η διαμόρφωσή της με δύο λωρίδες κίνησης οχημάτων, μία λωρίδα στάθμευσης και πεζοδρομίου ικανού πλάτους από τη μία πλευρά ώστε να διευκολύνεται η κίνηση των μαθητών. Επίσης προβλέπονται τοποθέτηση αγωγών ύδρευσης και ομβρίων, φωτισμός, δενδροφύτευση και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού.

-Στην πλατεία Αλεξ. Ζαΐμη προβλέπεται η απομάκρυνση διάσπαρτων κατασκευών και παρτεριών και η διαμόρφωση του χώρου που θα την αναδείξουν και θα την ενοποιήσουν με το υπόλοιπο Ιστορικό Κέντρο των Καλαβρύτων.

Το δεύτερο υποέργο προβλέπει την υπογειοποίηση των εναέριων δικτύων ηλεκτροδότησης στην οδό Συγγρού εμπρός από το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

«Σε στενή συνεργασία με το Δήμο Καλαβρύτων και με την προσπάθεια των στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής το πρόγραμμα της Αστικής Ανάπλασης των Καλαβρύτων έφτασε ένα βήμα πριν τη δημοπράτησή του», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας. Και πρόσθεσε: «Ξεκινάει τώρα η κύρια φάση που είναι η εκτέλεση των προβλεπόμενων εργασιών και το ενδιαφέρον μας είναι αυτονόητο. Θέλουμε να έχουμε ένα έργο ποιοτικά άριστο που θα εκτελεστεί χωρίς καθυστερήσεις. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός μας στόχος για όλα τα έργα ΕΣΠΑ».