Παράθυρο για επιστροφή από τα σύνορα κοντά στον τόπο καταγωγής τους αφού πρώτα εκπληρώσουν τα 2/3 της στρατιωτικής τους θητείας ανοίγει για τους στρατιώτες η αύξηση της θητείας από 9 σε 12 μήνες που έχει εισηγηθεί επισήμως το ΓΕΕΘΑ. Η απόφαση για την αύξηση – την οποία όμως δεν έχει βάλει ακόμα στην ατζέντα της η κυβέρνηση – θα συνοδεύεται από αλλαγές στο ισχύον σύστημα μεταθέσεων.

Το βασικό χαρακτηριστικό του σημερινού συστήματος είναι ότι όλοι οι στρατιώτες απολύονται από τη μονάδα – της παραμεθορίου – όπου τοποθετούνται αρχικά.

Δικαίωμα μετάθεσης από τα σύνορα έπειτα από 4-5 μήνες έχουν τώρα μόνο οι υπόχρεοι μειωμένης θητείας και, κατ’ εξαίρεση, οι έχοντες επαρκώς τεκμηριωμένους κοινωνικούς λόγους που αξιολογούνται από επιτροπή.

Οπως επίσης όσοι υπηρετούν σε 20-25 μονάδες στην κορυφή του Εβρου («πινέζα» του χάρτη), στο Καστελλόριζο, τη Σύμη και τα μικρονήσια, όπου οι συνθήκες είναι σκληρές.

Με την εφαρμογή της αυξημένης θητείας (από το «Πεντάγωνο» θεωρείται βέβαιο ότι θα αποφασιστεί είτε από τη σημερινή είτε από την επόμενη κυβέρνηση), «όλοι μα όλοι θα κάνουν 8 μήνες – τα 2/3 της θητείας – στα σύνορα και μετά θα παίρνουν τον δρόμο για μετάθεση, με βάση αντικειμενικά κριτήρια», λέει αρμόδια πηγή. «Ολοι θα γυρίζουν πίσω», τονίζει.

Η αύξηση θα ισχύσει από τους νέους.

Η υπό επεξεργασία πρόταση περιλαμβάνει ακόμα πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία οι υπηρετούντες κατά τη στιγμή που αποφασιστεί η αύξηση να μην κάνουν πρόσθετη θητεία 1-2 μηνών ως μεταβατική φάση, αλλά το 12μηνο να ισχύσει για τους νεοκαταταγομένους.

Ο υπουργός Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλος μετά και την κατ’ αρχήν θετική συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, έχει αποδεχθεί την αναγκαιότητα αύξησης της θητείας κατά 3 μήνες, ωστόσο θα φέρει ξανά στην Επιτροπή τα στοιχεία και την εισήγηση του ΓΕΕΘΑ και θα ζητήσει να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα.

Κατάταξη ξανά ανά δίμηνο.

Στο μεταξύ, με νέα απόφαση του ΓΕΣ από δω και πέρα οι νεοσύλλεκτοι θα παρουσιάζονται ανά δίμηνο (6 φορές το έτος) και όχι ανά τρίμηνο (4 φορές το έτος).

Μάλιστα σε κάθε σειρά κατάταξης (ΕΣΣΟ) θα καλούνται όλοι «μια και έξω» και όχι σε δύο φάσεις, όπως τελευταία. Το μέτρο αποσκοπεί, λένε αρμόδιοι, σε πιο άνετη διαβίωση και εκπαίδευση.

H εγκύκλιος για τη σειρά 2012 Α’ ΕΣΣΟ του Στρατού Ξηράς προβλέπει ότι οι εξ αναβολής για λόγους υγείας να καταταγούν 23 -24 Ιανουαρίου και οι υπόλοιποι από 30 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου.

Πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα, σημείωμα κατάταξης, ατομικό Βιβλιάριο Νοσηλείας, αποδεικτικό ΑΦΜ και ακτινογραφία θώρακα, με γνωμάτευση ακτινολόγου ή πνευμονολόγου, από στρατιωτικό ή κρατικό νοσοκομείο.