SHRAGGAΗ Ολυμπία Οδός άνοιξες τις «πύλες» της σήραγγας της Παναγοπούλας για μια ξενάγηση σε εκπροσώπους φορέων και ΜΜΕ δίδοντας παράλληλα στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για το έργο.
Η Ολυμπία Οδός είναι ένα από τα σημαντικότερα εθνικά έργα στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και της Ηπείρου.
Συνδέει τις τρεις Περιφέρειες και την Πρωτεύουσα της χώρας με τη σημαντικότερη πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη, το λιμάνι της Πάτρας.
Ο νέος, σύγχρονος και άνετος αυτοκινητόδρομος θα προσφέρει μια αναβαθμισμένη και ασφαλέστερη σύνδεση προς το νοτιοδυτικό τμήμα της Ελλάδας, και συγκεκριμένα προς και από το λιμάνι της Πάτρα, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις τουριστικές περιοχές, και θα ενισχύσει τις εξαγωγές και την αγροτική παραγωγή.
Παρόντες σε μία από τις κορυφαίες στιγμές των εργασιών ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού κ. Παναγιώτης Παπανικόλας, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας ΑΚΤΩΡ κος Δημήτρης Κούτρας, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Δημήτρης Φιλιππάτος και πλήθος εργαζομένων και υπηρεσιακών παραγόντων.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο διευθύνων σύμβουλος της “Ολυμπίας Οδού” κ. Παναγιώτης Παπανικόλας τόνισε: “Η σημερινή τελική διάνοιξη των σηράγγων είναι ουσιαστικά η αρχή του τέλους για το μεγάλο έργο του νέου αυτοκινητοδρόμου. Από τον Ιανουάριο που ξεκίνησαν ξανά οι εργασίες μέχρι σήμερα, έχουμε σηκώσει τα μανίκια όλοι εμείς οι 2.200 εργαζόμενοι και προσπαθούμε να κρατήσουμε το χρονοδιάγραμμα, ώστε να ολοκληρωθεί στην ώρα του αυτό το πολύ σημαντικό έργο, που ελπίζουμε σύντομα να δοθεί στην κυκλοφορία”.
Με τη σειρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας δήλωσε: “Η Ολυμπία Οδός είναι η μεγαλύτερη αναπτυξιακή οδική αρτηρία της περιφέρειάς μας αλλά και ολόκληρης της χώρας. Με την ολοκλήρωση του νέου αυτοκινητόδρομου, θα αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα μιας ολόκληρης περιοχής. Τονίζουμε πως το έργο εκτελείται και ολοκληρώνεται στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας και αποτελεί μια μεγάλη ελπίδα για την καθημερινότητα του πολίτη. Ένα από τα μεγάλα μας οράματα σήμερα βγαίνει επιτέλους από το τούνελ και μακάρι να βγει σύντομα και η χώρα μας”
Τέλος, ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος δήλωσε: “Τόσο το έργο της ΠΑΘΕ όσο και της ΕΡΓΟΣΕ, είναι τα μεγαλύτερα εθνικής εμβέλειας έργα, είναι δύο δίοδοι της ελπίδας και της ανάπτυξης για την περιοχή. Αν μείναμε πίσω τόσα χρόνια σαν περιφέρεια ήταν γιατί δεν είχαμε ποτέ τις οδούς να αναπτυχθούμε όπως εμείς θέλουμε. Με την ολοκλήρωση λοιπόν των δύο αυτών έργων θα αλλάξουν πολλά στην περιοχή μας, στη ζωή των κατοίκων, θα συντομευθούν οι αποστάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ολυμπία Οδό και την ΕΡΓΟΣΕ για την καλή συνεργασία και εύχομαι σύντομα να παραδοθούν και τα δύο έργα”.

Ιδιαιτερότητες έργου
Η Ολυμπία Οδός είναι το μοναδικό έργο που κατασκευάζεται σε παράλληλες συνθήκες κυκλοφορίας στο 85% του δρόμου, καθιστώντας το έτσι το δυσκολότερο έργο που γίνεται σήμερα στη χώρα. Η διαπλάτυνση της υφιστάμενης οδού είναι σε άλλα σημεία μονόπλευρη και σε άλλη αμφίπλευρη. Οι ιδιαιτερότητες του έργου επιγραμματικά είναι:
• Μεγάλος αριθμός Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων, προτεραιότητες : η ασφάλεια, η κατασκευή, η διαχείριση της κυκλοφορίας
• Κατασκευαστική δραστηριότητα με ταυτόχρονη ανάπτυξη σε όλο το μήκος της ΝΕΟ Κορίνθου – Πατρών, όχι τμηματικά
• Διέλευση κοντά σε κατοικημένες περιοχές
• Απότομο ανάγλυφο (τεκτονικά ρήγματα, κίνδυνος κατολισθήσεων, στενότητα χώρου κα.)
• Πλήθος υφιστάμενων τεχνικών έργων που χρήζουν επεμβάσεων ή καθαιρέσεων
• Παράλληλη κατασκευή Σιδηροδρομικής Γραμμής (ΕΡΓΟΣΕ)

Εξέλιξη των έργων- Πρόοδος εργασιών
Πάνω από είκοσι εργοτάξια και 3.500 εργαζόμενοι στο τμήμα Κορίνθου -Πατρών
Οι εργασίες κατασκευής στο τμήμα Κόρινθος- Πάτρα είναι σήμερα σε πλήρη εξέλιξη και η συνολική πρόοδος των εργασιών στο τέλος Νοεμβρίου 2014 έχει φτάσει το 60%.
Πάνω από 20 εργοταξιακές ζώνες εκτείνονται σε μήκος 120 χιλιομέτρων και συγκεκριμένα από τον Ανισόπεδο Κόμβο της Αρχαίας Κορίνθου μέχρι την Περιμετρική της Πάτρας.
Οι πρωτογενώς εργαζόμενοι στα εργοτάξια του δρόμου αγγίζουν σήμερα τους 2.200, ενώ σημαντική είναι η τόνωση των τοπικών οικονομιών από τον έμμεσα απασχολούμενο πληθυσμό (τοπικοί προμηθευτές, προσωπικό μικρών υπεργολάβων και άλλες επιχειρήσεις).

Μεγάλα τεχνικά έργα -Σήραγγες
Οι γεωλογικές συνθήκες, οι γεωτεχνικές δυσκολίες και οι περιβαλλοντικές συνθήκες στο τμήμα Κορίνθου –Πατρών, καθώς και οι απαιτήσεις των σύγχρονων προδιαγραφών χάραξης αυτοκινητοδρόμων με επαρκή γεωμετρικά χαρακτηριστικά, επιβάλλουν την κατασκευή ενός μεγάλου αριθμού σηράγγων. Σήμερα κατασκευάζονται πάνω από 16 χλμ. σηράγγων από την Κόρινθο έως την Πάτρα. Οι βασικότεροι γεωλογικοί σχηματισμοί μέσα από τους οποίους διέρχονται οι σήραγγες είναι μάργες, χαλαρά κροκαλοπαγή, χαλαροί ψαμμίτες και ασβεστόλιθοι. Η διάνοιξη των σηράγγων, παρά τις δυσκολίες, προχώρησε με εντυπωσιακούς ρυθμούς και σήμερα η φάση κατασκευής τους είναι κατά 83% ολοκληρωμένη.
Η μεγαλύτερη σήραγγα του αυτοκινητόδρομου είναι στην περιοχή της Παναγοπούλας και έχει μήκος 4.033χλμ