Σημαντική και ουσιαστική χαρακτήρισε τη συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.  Όπως δήλωσε «συζητήσαμε ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν στις τρέχουσες εξελίξεις, ειδικότερα στις διαβουλεύσεις με την τρόικα και τη διαδικασία του PSI. Η συζήτηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα και οι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν την πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση και την ολοκλήρωση του έργου της».

Παράλληλα ο κ. Παπαδήμος έδωσε στους τρεις αρχηγούς κείμενο στο οποίο περιγράφεται το χρονοδιάγραμμα του κυβερνητικού έργου.

Οι πολιτικοί αρχηγοί διαβεβαίωσαν για τη στήριξη που παρέχουν στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται να τους καλέσει σε σύσκεψη και επόμενη εβδομάδα.

Χωρίς δηλώσεις αποχώρησαν από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον Λουκά Παπαδήμο, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς.

Εξερχόμενος του Μαξίμου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι έγινε καλή κουβέντα σε καλό κλίμα και βγήκε πιο ευχαριστημένος απ΄ ότι μπήκε.

Σημείωσε επίσης ότι στηρίζει τον πρωθυπουργό που τα τρία κόμματα επέλεξαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση, που κράτησε περίπου 2,5 ώρες, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τη ΝΔ να μην παίζει πολιτικά παιχνίδια. Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε θετικός στην ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, αλλά αρνητικός στη μείωση των επικουρικών συντάξεων και ο Γιώργος Καρατζαφέρης έθεσε θέμα παράταση του βίου της κυβέρνησης και ανασχηματισμού.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου IIF Τσαρλς Νταλάρα, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Κρίσιμη στιγμή της τελικής μάχης για το PSI»

Νωρίτερα, με τη συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο της ΝΔ ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση για την πορεία διαπραγματεύσεων του PSI. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από το τη Συγγρού, ο κ. Σαμαράς φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ότι δε θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις ως «την πιο κρίσιμη στιγμή της τελικής μάχης για το PSI και για το νέο πρόγραμμα που θα συνιστά το πρόγραμμα διακυβέρνησης του τόπου τουλάχιστον μέχρι το 2015».

Στο μεταξύ, η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της, σχολίασε ότι «το κούρεμα είτε είναι 50% είτε 70% ή 80%, από χέρι είναι σε βάρος του λαού, ενώ μπορεί να δίνει τη δυνατότητα σε ένα σημαντικό τμήμα του κεφαλαίου και των καπιταλιστικών επιχειρήσεων να ανακάμψουν». Μάλιστα, τόνισε ότι είτε ελεγχόμενη είτε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, τα πράγματα για το λαό θα είναι κυριολεκτικά μαύρα.

Από τη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε ότι «το θέμα έχει φτάσει σε κόμπο και ο Πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα το απόγευμα, εξ όσων πληροφορούμαι, την Τρόικα εσωτερικού, την Τρόικα των Αρχηγών Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη. Το θέμα δεν είναι να κάνουμε κριτική εκ των υστέρων αλλά να πούμε και εκ των προτέρων τι πιστεύουμε» και σημείωσε ότι «δεν ξέρουμε έστω και στις γενικές του γραμμές, τι διεκδικεί η ελληνική Κυβέρνηση».

«Ο ελληνικός λαός περιμένει από τη σημερινή συνάντηση οι πολιτικοί αρχηγοί να εγκαταλείψουν τη διγλωσσία και τις τακτικές υπονόμευσης της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχουν και να πουν την πλήρη αλήθεια για την πορεία της χώρας. Με ανοιχτά χαρτιά και σοβαρές και υπεύθυνες προτάσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση να συμβάλλουν ενεργά στη διαπραγμάτευση» σχολίασε η Δημοκρατική Συμμαχία.

skai.gr