«Ξεκλείδωτο» παραμένει, παρά τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις των κυβερνητικών εταίρων, το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, ενώ οι προθεσμίες για την οριστικοποίησή του πιέζουν πλέον ασφυκτικά την κυβέρνηση. Για να εξετάσουν το θέμα οι κυβερνητικοί εταίροι θα συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη στις 7.30 το απόγευμα.

Σημειώνεται μάλιστα, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι η τριμερής δεν έχει αποδεχθεί το σύνολο των προτάσεων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ τόνισε ότι μετά την έγκριση των μέτρων θα πρέπει να δοθεί παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, θα πρέπει να εκταμιευτεί άμεσα η νέα δόση του δανείου αλλά και να ανοίξει η συζήτηση για νέα μείωση του ελληνικού χρέους χωρίς να θιγούν οι ευρωπαίοι πολίτες, αφήνοντας να εννοηθεί απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης ζήτησαν να αποφευχθεί η επιβολή οριζόντιων περικοπών, με κύκλους του Μαξίμου να απαντούν ότι «και η κυβέρνηση δεν θέλει οριζόντιες περικοπές, το θέμα είναι να πειστεί η τρόικα, και σε αυτό το πλαίσιο καταβάλουμε προσπάθειες».

Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, δηλώνοντας ότι από την αρχή είχε επισημάνει την ανάγκη η κυβέρνηση να κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς και να ζητήσει παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής λόγω της βαθύτερης από την προβλεφθείσα ύφεση.

«Τώρα αποφασίσαμε να εξειδικεύσουμε και να οριστικοποιήσουμε τα μέτρα. Θεωρώ αυτονόητο ότι μετά τη συμφωνία μας με την τρόικα θα δοθεί η -προβλεπόμενη από τη σύμβαση- παράταση, θα εκταμιευτεί η δόση για να πέσει χρήμα στην αγορά, και μετά τις αποφάσεις Ντράγκι (σ.σ για αγορά ομολόγων απεριόριστης αξίας) θα γίνει συζήτηση για περαιτέρω μείωση του χρέους χωρίς να θιγούν οι ευρωπαίοι πολίτες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η εξειδίκευση των μέτρων πρέπει να γίνει με δικαιοσύνη, γιατί υπάρχουν όρια αντοχής της κοινωνίας, και πρέπει να υπάρχουν αντίρροπα πακέτα μέτρων ανάσχεσης της ύφεσης.

«Δεν μπορούν να θιγούν τα αναπηρικά επιδόματα, υπάρχουν απαράβατα όρια» επισήμανε, προσθέτοντας πάντως ότι οι κυβερνητικοί εταίροι βρίσκονται στην τελική φάση για την οριστικοποίηση των μέτρων.

«Δεν υπάρχει θέμα στήριξης της κυβέρνησης, αλλά θέμα κοινωνικής νομιμοποίησης, και να πείσουμε τον πολίτη ότι ό,τι κάνουμε έχουν λογική και προοπτική. Υπάρχει θέμα συνοχής της κοινωνίας και αντοχής της οικονομίας» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε επίσης αιχμές για τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας ότι «αυτά που είπα στη Θεσσαλονίκη πέρυσι, τα είπα και φέτος. Άλλοι άλλαξαν από πέρυσι μέχρι φέτος.» Κατέληξε ζητώντας εθνική μεταρρυθμιστική πανστρατιά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος εξήλθε πρώτος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τους κ. Σαμαρά, Βενιζέλο, Στουρνάρα και Σταϊκούρα, τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία απόφαση.

«Διεκδικώ να είναι δίκαια να μη ματώσουν τα εισοδήματα των ελλήνων πολιτών και να ενταχθούν σε ένα συνολικότερο πλαίσιο που θα εντάσσεται σε διαδικασία ανάπτυξης» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, τα οποία μέτρα δεν θα έχουν αποτέλεσμα αν δεν υπάρχει ανάπτυξη. «Υποστηρίζω ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο. (…) Η τρόικα πρέπει να καταλάβει ότι τα οποία μέτρα και αξιώσεις έχουν ως αποδεκτή μια κοινωνία τεμαχισμένη» δήλωσε.

Η τρόικα θα εξετάσει και θα αξιολογήσει την δημοσιονομική πρόοδο της χώρας ώστε να αποφασιστεί το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου ύψους 31 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, η τρόικα φέρεται να εγείρει ενστάσεις για 2 δισ. ευρώ από τις προβλέψεις της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει νέες περικοπές δαπανών ή νέες φορολογικές αυξήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο κ. Σαμαράς μεταβαίνει στη Φρανκφούρτη όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Καθημερινή της Κυριακής.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων ΕΔΩ

skai.gr