Ξεκίνησαν  στο ξενοδοχείο «Αστέρας» στην Πάτρα οι εργασίες του πενθήμερου σεμιναρίου εκπαίδευσης του προσωπικού των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην επιθεώρηση συστημάτων Haccp. Το σεμινάριο, διάρκειας 35 ωρών, διοργανώνεται από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας με την συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Better Training for Safer Food».

Το αντικείμενο του σεμιναρίου είναι η επίσημη επιθεώρηση των συστημάτων HACCP πάνω στα οποία βασίζεται η ασφάλεια των τροφίμων στην σύγχρονη βιομηχανία. Η δε εκπαίδευση του προσωπικού των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα σε εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων ζωικής προέλευσης στοχεύει ακριβώς στη βελτιστοποίηση των ελέγχων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το σεμινάριο ξεκίνησε με την παρουσίαση βασικών στοιχείων στην επιθεώρηση συστημάτων Haccp, όπως οι αυτοέλεγχοι στην ελληνική βιομηχανία τροφίμων, οι επίσημοι έλεγχοι σε εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων στη Δυτική Ελλάδα, οι προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας κ.α.

Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος αφού συνεχάρη τους διοργανωτές του σεμιναρίου υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι οι συνεχείς έλεγχοι στην ασφάλεια των τροφίμων και η διαρκής βελτίωση των επιχειρήσεων υπηρετούν απ’ την μια πλευρά το συμφέρον του καταναλωτή και την δημόσια υγεία και απ’ την άλλη τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά.

«Η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού και του μεσογειακού διατροφικού μοντέλου είναι ένας από τους βασικούς άξονες πολιτικής προτεραιότητας», τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος, προσθέτοντας ότι «η αλυσίδα εφοδιασμού των αγροδιατροφικών προϊόντων αποτελεί τον πιο ζωτικό και καίριο κρίκο για την επιβίωση όχι μόνο της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας αλλά ολόκληρης της οικονομίας».

«Εμείς ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», επεσήμανε ο κ. Αγγελόπουλος, «έχουμε δεσμευτεί προς την κατεύθυνση υποστήριξης όλων των εμπλεκομένων στην αγροδιατροφική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών παραγωγών, στην προσπάθεια τους να προωθήσουν και να διατηρήσουν τα χαρακτηριστικά προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας ώστε, εκμεταλλευόμενοι το αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών για ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα που έχουν συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση, να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και το εισόδημα του κτηνοτρόφου, του καλλιεργητή, του αγρότη, του μελισσοκόμου, του αλιέα».