Ανακινείται το θέμα – Ερώτημα αν η κυβέρνηση Σαμαρά θα έχει το σθένος να πιέσει έως τέλους τους ΓερμανούςΤο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Αχαϊα, φαίνεται να ανακινεί η κυβέρνηση, η οποία δια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα διαμηνύει ότι η εν λόγω εκκρεμότητα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας «εξακολουθεί να υφίσταται» και ως εκ τούτου η χώρα μας «διατηρεί το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό και την ικανοποιητική κατάληξή της».
Μιλώντας στην Βουλή μια ημέρα πριν την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα με τον γερμανό ομόλογό του Σόϊμπλε, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι «η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της» και έκανε γνωστό ότι προς τούτο έχει ήδη δρομολογηθεί η συγκέντρωση του σχετικού αρχειακού υλικού «προκειμένου να ερευνηθεί αρμοδίως και να αξιοποιηθεί». Η προσπάθεια αυτή, η οποία μάλιστα συνεχίζεται και εντατικοποιείται, όπως τονίστηκε, περιλαμβάνει:
· Την σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων για την αναλυτική καταγραφή του αρχείου και την προσκόμιση οποιουδήποτε σχετικού αρχείου, με την συμμετοχή και εκπροσώπου της Τράπεζας της Ελλάδας.
· Την διενέργεια ελέγχου για την ανεύρεση σχετικού αρχειακού υλικού και από άλλες διευθύνσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό η διαδικασία προσδιορισμού του ποσού των γερμανικών αποζημιώσεων γίνεται για πρώτη φορά. Υπενθυμίζεται ότι αυτές αφορούν τις αξιώσεις του Ελληνικού Δημοσίου για ζημιές που προκλήθηκαν στην υποδομή της χώρας και στην δημόσια περιουσία κατά την ναζιστική κατοχή, την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και τις αξιώσεις των ελλήνων πολιτών για αποζημιώσεις λόγω των ζημιών που υπέστη η ιδιωτική περιουσία τους.
Βάσει των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα η 25η Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (το σχετικό αρχείο που τηρεί αποτελείται από 17 δερματόδετους τόμους των 2.800 σελίδων έκαστος), κατά την Συνδιάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων του 1945-1946 υπολογίστηκε από την πλευρά μας ότι η Ελλάδα έχει απαιτήσεις κατά της Γερμανίας ύψους 7,5 δισ. δολλαρίων, συμπεριλαμβανομένου του κατοχικού δανείου, όπως πληροφορείται το thebest.gr.

Έναντι αυτού του ποσού, η Ελλάδα έχει λάβει:
· 20 εκατ. δολάρια το 1946 από τη διάλυση της Γερμανικής Πολεμικής Βιομηχανίας.
· Το ίδιο έτος περιήλθαν στο Ελληνικό Δημόσιο όλες οι περιουσίες των γερμανών υπηκόων η αξία των οποίων δεν κατέστη δυνατόν να υπολογισθεί τότε από το ΥΠΕΞ.
· 4,8 εκατ. γερμανικά μάρκα το 1961 για αφαιρεθέντα καπνά από τις γερμανικές αρχές κατοχής και το ισότιμο ποσό σε δρχ. διανεμήθηκε στους δικαιούχους.
· 115 εκατ. γερμανικά μάρκα το 1961 στα θύματα του ναζισμού (θάνατος, ομηρίες, σωματικές βλάβες).
Όλα αυτά τα στοιχεία, όπως διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας, αποτελούν μόνο ένα συγκεκριμένο τμήμα της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει για πρώτη φορά στο ΓΛΚ «για να αποτυπωθεί σε όλο το εύρος του το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν παραιτείται των αξιώσεών της» και ότι «οι συγκεκριμένες εκκρεμότητες εξακολουθούν να υφίστανται». Όπως εξήγησε δε, «η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη πρωτίστως το εθνικό συμφέρον, αλλά και τις εκάστοτε συγκυρίες στις διμερείς και διεθνείς σχέσεις».

ΠΗΓΗ: thebest.gr