Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη στο πλαίσιο της περιοδείας στην Κρήτη, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο Ηράκλειο. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της.

Ντόρα Μπακογιάννη: Θέλω πρωτίστως να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη χθεσινή τεράστια και σημαντική συγκέντρωση που έγινε στο Ηράκλειο. Η σύνθεση των ανθρώπων που βρισκόντουσαν εκεί, η ποιότητα του ακροατηρίου, αλλά και το πάθος το οποίο διέκρινε το ακροατήριο δίνει ένα σημαντικό μήνυμα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης στη Δημοκρατική Συμμαχία.

Θέλω να ξεκινήσω σχολιάζοντας την έκθεση του ΟΟΣΑ η οποία είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Επιβεβαίωσε πλήρως τις απόψεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Σήμερα οι έλληνες φορολογούνται με 37% φόρο, 12,5% πάνω από το μέσο όρο όλων των πολιτών του ΟΟΣΑ.

Ταυτόχρονα καταγράφεται και επισήμως η μείωση του εισοδήματος τους κατά 28%. Αυτό σημαίνει με πολύ απλά λόγια, ότι δε μπορούμε με κανένα τρόπο με αυτή τη φορολογία να ξεφύγουμε από την ύφεση. Είναι απολύτως αναγκαίο, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να επαναδιαπραγματευθούν το θέμα της φορολογίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να πετύχουν αυτό το οποίο πετύχαμε εμείς, η Δημοκρατική Συμμαχία. Να συμφωνήσουν δηλαδή οι ευρωπαίοι ότι σήμερα χρειάζεται μείωση της φορολογίας, σταθερή φορολογία στο 20 % για τις επιχειρήσεις και τα άτομα, έτσι ώστε να υπάρχει η βασική προϋπόθεση για να έρθουν επενδύσεις στη χώρα, μαζί με την κατάργηση όλων των αντικινήτρων για την επιχειρηματικότητα και μαζί βεβαίως με ένα σταθερό περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρέπει να δώσει τα κίνητρα, δηλαδή το μικρό πακέτο Μάρσαλ των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για να μπορέσουμε να έχουμε πάλι επενδύσεις στην Ελλάδα. Χωρίς επενδύσεις, η μάστιγα της ανεργίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ιδιαίτερα λοιπόν από εδώ, από την Κρήτη, τη γη της επαγγελίας, τη γη η οποία μπορεί να φιλοξενήσει τουριστικές επενδύσεις, επενδύσεις χαρτοποιημένων μονάδων στον αγροτικό τομέα, από τη Κρήτη που έχει τεράστιο απόθεμα ανάπτυξης, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η αλλαγή πολιτικής είναι απολύτως απαραίτητη. Καλώ λοιπόν τους δυο αδιόρθωτου, τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, να τοποθετηθούν άμεσα πάνω σε αυτό το θέμα.

Κυρίες και κύριοι, είναι απαράδεκτο αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στη χώρα. Η Ελλάδα βρίσκεται στη μεγαλύτερη της κρίση, ο ελληνικός λαός δε κοροϊδεύεται πλέον. Όλοι ξέρουν ποιο είναι το πρόβλημα και όλοι αναζητούν τη λύση. Το να κρύβονται σήμερα οι αρχηγοί των κομμάτων, να αρνούνται να κάνουν έναν ανοιχτό διάλογο μεταξύ μας για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό τις απόψεις μας, τις προτάσεις μας και να απαντήσουμε ο ένας στον άλλον, είναι απαράδεκτο. Το ότι κρύβονται πίσω από τον αριθμό των αρχηγών των κομμάτων, γιατί δε μπορούμε να συζητήσουμε δέκα ή το ότι αρνούνται να συζητήσουν κατά ομάδες, δείχνει απλώς την έλλειψη επιχειρημάτων, την έλλειψη σχεδίου εξόδου από την κρίση, την έλλειψη ουσιαστικής πίστης στις  γνώσεις και τη λογική ενός ολόκληρου λαού.  Αυτά είχα να πω και είμαι στη διάθεση σας για ερωτήσεις.


Δημοσιογράφος: Πως μπορούμε να πάμε σε μείωση φορολογίας όταν και το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο που έχει επιβάλλει η τρόικα στη χώρα μας βασικά προβλέπει αύξηση φορολογίας;

Ντόρα Μπακογιάννη: Η τρόικα επιβάλλει τους στόχους, δηλαδή επιβάλλει τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και εδώ υπάρχουν δυο αντιλήψεις. Εάν θα μειώσεις τα έξοδα ή αν θα αυξήσεις τα έσοδα. Εμείς καθαρά και από την πρώτη στιγμή, κατηγορήσαμε το ΠΑΣΟΚ και μετά τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας, διότι δεν προχώρησαν στις διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες θα μείωναν τις δαπάνες του κράτους. Έχω κουραστεί να επαναλαμβάνω το ίδιο πράγμα, αλλά ακόμη και σήμερα που μιλάμε, ο ΟΣΕ έχει έξοδα 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, συν τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, συν τις μεγάλες ΔΕΚΟ. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κανένας φορολογούμενος δεν είναι διατεθειμένος να πληρώνει τις μαύρες τρύπες του ελληνικού δημοσίου. Άρα το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να μειωθεί το κράτος. Το κράτος φταίει και όχι οι πολίτες.

Το δεύτερο είναι το θέμα των εσόδων. Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει βασίμως και έχει αποδείξεις γι’ αυτό, διότι ίσχυσε σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι λιγότερη φορολογία αποφέρει περισσότερα έσοδα. Χθες ήμουν στο Λασίθι. Συγκεκριμένος πολίτης μου είπε, ότι πήγε τρείς φορές στην εφορία για να πληρώσει επτάμιση χιλιάδες ευρώ φόρο αποδοχής κληρονομιάς και η εφορία επί τρείς μήνες δεν του παίρνει τα χρήματα, διότι απλούστατα δε λειτουργεί. Άρα πρώτον, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός πρέπει να φτιάξει, δεύτερον πρέπει να είναι χαμηλή η φορολογία για να μπορεί να την πληρώσει ο κόσμος και τρίτον είμαι απολύτως βεβαία ότι η φορολογία, η απλή φορολογία, θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους.


Δημοσιογράφος: Σας άκουσα να λέτε να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι. Πως νιώθετε όταν ακούτε για ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας ότι θα πρέπει να παίρνουμε το πράσινο φως από τους ξένους, από τους Ευρωπαίους;

Ντόρα Μπακογιάννη: Σε κανέναν δεν αρέσει να παίρνει το πράσινο φως, αλλά από την ώρα που μας δανείζουν 350 δισεκατομμύρια ευρώ που δεν μπορούμε να τα βρούμε πουθενά αλλού στον κόσμο, γιατί είναι μύθος ότι μπορούμε να τα βρούμε από την Κίνα ή τη Ρωσία, από την ΑΟΖ είναι ευθέως ψέματα αυτά τα οποία λέγονται στο κόσμο. Άρα σήμερα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη αλλάζει. Πιστεύω και ελπίζω ότι αλλάζει προς το καλύτερο. Εμείς είμαστε σε θέση να συζητήσουμε μαζί τους, είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε συγκεκριμένο σχέδιο και αυτό έχει ανταπόκριση. Και σας έφερα σαν παράδειγμα το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών που ήταν ένα κόμμα κατ’ εξοχήν εναντίον της χώρας μας, διότι είναι και οι ταμίες της Ευρώπης. Παρά ταύτα το κόμμα αυτό έξι μήνες μετά την είσοδο της Δημοκρατικής Συμμαχίας στους κόλπους του, ήρθε και υποστήριξε ακριβώς τις θέσεις που σας λέω. Όχι μείωση μισθών, ήταν σαφής ο κ. Φερχόφσταντ ότι είναι λάθος η μείωση μισθών, μείωση της φορολογίας και το πακέτο Μάρσαλ. Και αυτό γιατί πρέπει να αυξήσουμε την πίτα. Εάν δεν αυξήσουμε την πίτα όλα τα πράγματα τα οποία λέμε είναι κενά περιεχομένου.


Δημοσιογράφος: Ο κόσμος είναι πολύ αγανακτισμένος. Τι λέτε σε αυτό τον κόσμο; Η Ελλάδα μπορεί να υψώσει φωνή στο ΔΝΤ; Θα παρθούν νέα σκληρά μέτρα μετά τις εκλογές; Τι θα κάνει η Δημοκρατική Συμμαχία;

Ντόρα Μπακογιάννη: Η Δημοκρατική Συμμαχία θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της, όπως τη δίνει μέχρι τώρα. Και εμείς δεν τη δίνουμε καβαλώντας το κύμα της δίκαιης οργής που υπάρχει στον κόσμο. Δεν μπορώ να κοιτάξω τις μανάδες στα μάτια και να τους πω ότι υπάρχει άλλη λύση από αυτή την οποία βαθύτατα πιστεύω μέσα μου. Γι’ αυτό και με συνέπεια υποστηρίζουμε αυτά που λέμε. Εμείς δεν κάναμε τούμπες. Εμείς δεν αλλάξαμε θέσεις. Εμείς δεν προσπαθούμε να πουλήσουμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Λέμε ναι θα χρειαστεί να δουλέψουμε σκληρά, ναι θα είναι ανηφορικός ο δρόμος, αλλά θα βγούμε στο ξέφωτο, θα τον γυρίσουμε τον τροχό. Αλλά για να τον γυρίσουμε χρειάζονται αλήθειες, σχέδιο, πρόγραμμα και διαπραγματευτική δύναμη. Και εδώ κανείς δεν έχει αρνηθεί στη Δημοκρατική Συμμαχία ότι όταν εμφανιζόμαστε στην Ευρώπη  έχουμε και αξιοπιστία και φωνή.


Δημοσιογράφος:  Αν δεν είστε μέσα στη Βουλή τι θα έχει φταίξει;

Ντόρα Μπακογιάννη: Θα είμαστε και το ξέρετε και εσείς και το ξέρω και εγώ και ξέρετε και όλες τις δημοσκοπήσεις οι οποίες κυκλοφορούν και οι οποίες δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν αυτή τη στιγμή. Σας διαβεβαιώνω ότι σήμερα το ξέρουν όλοι ότι αυτοί που είχαν επενδύσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στη μη είσοδο της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη Βουλή, σήμερα ξέρουν ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα μπει στη Βουλή, αυτό που δεν ξέρουν είναι το μέγεθος του ποσοστού. Διότι έχουμε μια καθαρά ανοδική πορεία, δεν ξέρουν όπως δήλωσαν χθες το βράδυ που μπορεί να φτάσει. Σας λέω, όπως σας είχα πει και στις περιφερειακές εκλογές όταν οι δημοσκοπήσεις μας έδιναν 4,8% μέχρι 5,2% και πήραμε 17,8%, ότι θα είμαστε η μεγάλη έκπληξη αυτών των εκλογών. Ο κόσμος δεν θέλει να ψηφίσει τα δύο κόμματα, θέλει να τα τιμωρήσει και πολύ καλά θα κάνει διότι είναι αδιόρθωτοι, δεν θέλει όμως από την άλλη πλευρά να διακινδυνεύσει να αυτοπυρποληθεί. Δεν θέλει δηλαδή να ψηφίσει και κόμματα που ξέρει ότι απλώς θα τον οδηγήσουν στα άκρα και θα κλείσουν την πόρτα για κάθε επένδυση σε αυτή τη χώρα.


Δημοσιογράφος: Για τις συνεργασίες τι έχετε να πείτε;

Ντόρα Μπακογιάννη: Η Δημοκρατική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή έχει πει ότι αυτό που χρειάζεται αύριο η χώρα είναι μία εθνική Ελλάδος, με την έννοια ότι θα χρειαστούμε περισσότερη συνεργασία, περισσότερες κοινωνικές συμμαχίες, περισσότερη αλληλοκατανόηση και να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να βγει η χώρα από την κρίση. Είμαστε οι μόνοι οι οποίοι το λέμε καθαρά πριν από τις εκλογές. Αλλά λέμε και καθαρά τους όρους της συνεργασίας. οι όροι της συνεργασίας ξεκινούν από εμάς τους ίδιους. Πρωτίστως εμείς οι πολιτικοί πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα, κάτι που πρακτικώς σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μην μειώσουμε κατά 50% τη βουλευτική αποζημίωση, κατά 50% τις συντάξεις των βουλευτών, κατά 50% τα λεφτά που παίρνουν τα κόμματα, να μειώσουμε τους βουλευτές από 300 σε 200, έτσι ώστε και συμβολικά να δώσουμε το μήνυμα ότι η λιτότητα ξεκινάει από εμάς τους πολιτικούς. Δεν γίνεται να ζητάς από τον παππού και τη γιαγιά λιτότητα και να μην την εφαρμόζεις στον εαυτό σου.


Δημοσιογράφος: Αποκαλείτε αδιόρθωτα τα δύο κόμματα στα οποία ανήκατε πολλά χρόνια. Εσείς διορθωθήκατε; Νοιώθετε ότι κάνετε μια αυτοκριτική;

Ντόρα Μπακογιάννη: Βεβαίως. Και την έκανα την πρώτη ημέρα στον Badminton την αυτοκριτική μου και μάλιστα καθαρά και ειλικρινώς. Και ενδεχομένως επειδή είμαι γυναίκα τα είπα και τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη με περισσότερη καθαρότητα. Αλίμονο αν δεν κάνεις αυτοκριτική όταν βλέπεις τη χώρα σου να καταστρέφεται, όταν βλέπεις του έλληνες να χρεοκοπούν, όταν βλέπεις 500.000 νοικοκυριά σήμερα με αρχηγούς οικογενειών, αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών άνεργους, όταν βλέπεις ένα εκατομμύριο παιδιά που δεν έχουν μέλλον, δεν θα κάνεις την αυτοκριτική σου; Και πιστεύω ότι έχω συμβάλει σε αυτό και όταν λέω αδιόρθωτους επιτρέψτε μου να πω για τη ΝΔ ότι σήμερα δεν έχει κανένα κοινό χαρακτηριστικό με το κόμμα που υπηρέτησα. Το κόμμα που εγώ ήξερα πριν ήταν μία μεγάλη πολυσυλλεκτική δημοκρατική παράταξη. Σήμερα έχει μία ηγετική ομάδα η οποία θεωρεί ότι μπορεί να φέρει τον κύριο Συμπιλίδη στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, μετά την κατακραυγή να το πάρει πίσω, αποδεχόμενο ουσιαστικά ότι ο κύριος Συμπιλίδης έριξε την πιο μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που είχε την τελευταία εικοσαετία ο τόπος. Και αν αυτή η κυβέρνηση είχε συνεχίσει τις διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες μιλάμε σήμερα είκοσι χρόνια μετά ή είχε συνεχίσει τις αποκρατικοποιήσεις, η Ελλάδα δεν θα είχε φτάσει ποτέ στη χρεοκοπία όπως είναι σήμερα.


Δημοσιογράφος: Διαψεύδετε δηλαδή ότι αν δεν μπείτε στη Βουλή θα επιστρέψετε στη Νέα Δημοκρατία;

Ντόρα Μπακογιάννη: Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι εδώ για να μείνει. Δεν είναι σημαία ευκαιρίας, είναι ένα κόμμα το οποίο χτίσαμε επί πάρα πολλούς μήνες, με σκληρή δουλειά, με σχέσεις στο εξωτερικό, με συμμετοχή στο εσωτερικό. Είμαστε εδώ για να μείνουμε, για να προσφέρουμε, για να συνεχίσουμε τη μάχη, διότι κανένας από εμάς από αυτά τα τετρακόσια άτομα που πολιτεύονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, που δεν είναι παιδιά του κομματικού σωλήνα, αλλά είναι άνθρωποι μάχιμοι στην κοινωνία δεν είναι διατεθειμένος να τα παρατήσει. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη μας και είμαστε σίγουροι ότι σήμερα όλο και περισσότερος κόσμος ακούει το μήνυμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας με προσοχή. Μας κρίνει αυστηρά αλλά πιστεύω ότι μας αναγνωρίζουν τη συνέπεια λόγων και έργων.

Θέλω επίσης να υπενθυμίσω ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας έχει το Μιλτιάδη Καράτζη και το Δημήτρη Γιαννουλάκη. Είμαστε το μόνο κόμμα που έχει δύο κρητικούς στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, δύο πολιτικούς μάχιμους.