pavlopoulosΤον κ. Νίκο Αλιβιζάτο ψήφισαν οι τριάντα βουλευτές του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ ενώ υπήρξαν 32 «παρών» από το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή. Επίσης, υπήρξαν πέντε απουσίες μεταξύ των οποίων δύο «ηχηρές» και με πολιτικό περιεχόμενο. Πρόκειται για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη από την ΝΔ που είχε ενημερώσει για τη διαφωνία του με την υποψηφιότητα και την επιλογή του κόμματός του να την στηρίξει αλλά και για την κυρία Ιωάννα Γαϊτάνη του ΣΥΡΙΖΑ.

Απουσίαζαν επίσης λόγω προσωπικού -και όχι πολιτικού- κωλύματος οι Αλέκος Κοντός και Σάββας Αναστασιάδης από την ΝΔ και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, κατά την ψηφοφορία αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν χαμηλόφωνα τη στήριξή τους στον κ. Παυλόπουλο, δείγμα της έντονης δυσφορίας τους ως προς τη συγκεκριμένη επιλογή του κ. Αλέξη Τσίπρα. Υπενθυμίζεται ότι οι ίδιοι τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά την αντίστοιχη διαδικασία για την εκλογή του κ. Σταύρου Δήμα, βροντοφώναζαν «παρών».

Πλέον, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με τους αντιπροέδρους θα μεταβούν στο γραφείο του κ. Παυλόπουλου προκειμένου να του ανακοινώσουν την εκλογή του.

Η ορκωμοσία του νέου Προέδρου θα γίνει στις 12 Μαρτίου, όταν και λήγει η θητεία του κ. Κάρολου Παπούλια.

Τα παραλειπόμενα της ψηφοφορίας

Αξίζει να σημειωθεί πως με καθυστέρηση μισής και πλέον ώρας ξεκίνησε η ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.

Πρώτος στη Βουλή έφτασε ο ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, ακριβώς στις 19.30, όταν και είχε ανακοινωθεί πως θα ξεκινούσε η ψηφοφορία για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δέκα λεπτά αργότερα έφτασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα κατέφθασε και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος ήταν φανερά καταβεβλημένος. Στις 19.43 κατέφθασε στη Βουλή ο επικεφαλής του ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ δέκα λεπτά πριν το ρολόι δείξει 19.00 μπλήκε στην αίθοσα της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ακολούθησαν σχεδόν αμέσως οι κ.κ. Καμμένος και Βενιζέλος.

Πριν τη έναρξη της διαδικασίας, στα πηγαδάκια πρωταγωνιστούσε το ζήτημα της τυχόν διαφοροποίησης της κυρίας Ραχήλ Μακρή.

Στο μεταξύ, ευδιάθετος και ομιλητικός ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έκανε χιούμορ με την Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου καιτη Σοφία Βούλτεψη, ενώ σηκώθηκε και πήγε στη θέση όπου καθόταν ο Κώστας Καραμανλής και τον χαιρέτισε. Ο Κώστας Καραμανλής κάθισε δίπλα στον Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Να σημειωθεί πως όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε ανάγνωση της διαδικασίας -με κάθε λεπτομέρεια- ακούστηκε από τα… ορεινά η λέξη «έλεος», προφανώς για τη σχολαστικότητα της Προέδρου.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης φορούσε το ίδιο σακάκι που φοράει τις τελευταίες ημέρες, το ίδιο που φόρεσε και στο Eurogroup, ωστόσο χωρίς κασκόλ. Έκατσε δεξιά του Αλέξη Τσίπρα, ενώ την περισσότερη ώρα συζητούσαν μεταξύ τους. Όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσει, μπερδεύτηκε με το μικρόφωνο και αφού είπε το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου έσκασε στα γέλια, ύστερα ήπιε λίγο νερό, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τον «σκούντηξε» πειραχτικά…

Ποιος… έκλεψε την παράσταση

Πάντως, την παράσταση έκλεψε ο υπεύθυνος επί του ονομαστικού καταλόγου Δημήτρης Γάκης, ο οποίος δεν φάνηκε αντάξιος συνεχιστής του προκατόχου του Δάνη Τζαμτζή. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μπέρδευε τα ονόματα των βουλευτών ακόμα και εκείνων του δικού του κόμματος, τα ονόματα των υποψηφίων Προέδρων, ενώ διαμαρτυρόταν ότι δεν άκουγε τις τοποθετήσεις των βουλευτών, ζητώντας τους να δηλώνουν την ψήφο τους με στεντόρεια φωνή.

Η αρχή έγινε απο τα πρώτα σχεδόν ονόματα του ονομαστικού καταλόγου και συγκεκριμένα όταν έφθασε στο όνομα της κυρίας Ιωαννέτας – Ανέττας Καββαδία την οποία στην αρχή είπε Ιωάννα και μετά Ιαννέτα γα να το διορθώσει σε Ιωαννέτα.
Αποκάλεσε τον κ. Νίκο Αλιβιζάτο ως «Αλεβιζάτο» για να τον διορθώσει ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Μπέρδεψε ακόμα και το όνομα του συνυποψηφίου του στα Δωδεκάνησα Νεκτάριου Σαντορινιού.

Εμπλοκή, χωρίς ωστόσο να ευθύνεται ο κ. Γάκης υπήρξε και με την ανάγνωση του ονόματος του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μιχαήλ Αβράμη Αρβανίτη. Αυτό γιατί ο βουλευτής είχε στείλει σημείωμα με το οποίο ζητούσε να διαγραφεί το «Αβράμης».
Το σημείωμα όμως δεν το έλαβαν οι υπηρεσίες υπόψη με αποτέλεσμα να «εκραγεί» ο βουλευτής: «δεν είχα τίποτα καλύτερο να κάνω και άρχισα να στέλνω σημειώματα» είπε με ειρωνικό ύφος.

Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ήταν εκείνος που βοήθησε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να βγει από την αίθουσα.

protothema.gr