Στον ιδιαίτερο φυσικό πλούτο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στην υποχρέωση όλων μας να μεριμνούμε για την συνεχή προστασία και ανάδειξη του αναφέρεται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας σε μήνυμα του με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.«Όπως είναι γνωστό και σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΟΗΕ την 5η Ιουνίου, κάθε χρόνο, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος. Πρόκειται για μια συμβολική επιλογή που μας δίνει απλώς την αφορμή και που μας θυμίζει τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο περιβάλλον», τονίζει ο κ. Κατσιφάρας. Και προσθέτει:

«Υποχρεώσεις που είναι διαρκείς, δεν έχουν ημερομηνία λήξης και που πρέπει να τις έχουμε πάντα στο επίκεντρο της προσοχής και των πολιτικών μας. Ο τόπος μας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι προικισμένος με σπάνια μνημεία της φύσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι διατηρούμε τρεις περιοχές, τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, τον Αμβρακικό κόλπο και τη λίμνη Κοτυχίου που καλύπτονται από τη συνθήκη Ramsar.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι διατηρούμε  24 υγροβιότοπους και βιότοπους (8 στην Αιτωλοακαρνανία, 9 στην Αχαΐα και 7 στην Ηλεία) που υπάγονται στο καθεστώς Natura 2000, ιδιότητα που διεκδικούν ακόμα 11 περιοχές της Περιφέρειάς μας.

Από τα παραπάνω στοιχεία γίνεται αντιληπτή η έκταση των θεσμοθετημένων υποχρεώσεών μας ενώ δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η ευθύνη μας για το περιβάλλον, τελικά, εκτείνεται παντού. Από την ποιότητα του δομημένου χώρου έως τις δασικές εκτάσεις και από τη διαχείριση των απορριμμάτων έως τις αγροτικές καλλιέργειες.

Θα πρέπει επίσης να προσθέσω και μια ακόμα διάσταση. Η βαριά οικονομική κρίση αφορά και στο περιβάλλον. Μέσα σε συνθήκες φτώχειας, ανέχειας και ανεπαρκών δημόσιων πόρων είναι εύκολο να αναπτυχθούν πρακτικές που θα βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον κι αυτό είναι ένα νέο στοιχείο που πρέπει να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν μας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διατηρεί πολύ ψηλά στην ατζέντα της τα ζητήματα του περιβάλλοντος. Είναι ζητήματα στα οποία δεν χωρούν εκπτώσεις και για τα οποία οφείλουμε όλοι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Για το ίδιο το περιβάλλον που θα το κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας».