tsipras1Στη Βουλή κατατέθηκε τροπολογία που προβλέπει την αξιοποίηση διαθεσίμων των Ταμείων και άλλων δημόσιων φορέων για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους, καθώς και την απόδοση του ποσού των 555,6 εκατ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο ελληνικό Δημόσιο.
Ειδικότερα, ρυθμίζεται το ζήτημα της απόδοσης του ποσού των 555.600.000 ευρώ από το ΤΧΣ στο Ελληνικό Δημόσιο. Προβλέπεται δηλαδή, ότι τα χρηματικά διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που καταβλήθηκαν σε αυτό σύμφωνα με το Ν. 3864/2010 (από πιστωτικά ιδρύματα που έλαβαν κεφαλαιακή ενίσχυση), συνολικού ποσού 555.600.000 ευρώ μετά των πιστωθέντων τόκων από την ημερομηνία κατάθεσής τους σε λογαριασμό του Ταμείου στην ΤτΕ και εφεξής, αποδίδονται άμεσα και εφάπαξ στο Ελληνικό Δημόσιο. Η ισχύς της διάταξης ορίζεται από 6 Μαρτίου 2015.

Διαθέσιμα Ταμείων και άλλων φορέων
Επίσης, με την τροπολογία επιδιώκεται η περαιτέρω αξιοποίηση των κεφαλαίων των δημοσίων οργανισμών (Ν.Π.Δ.Δ. και Ασφαλιστικών Φορέων) που τηρούνται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης της ΤτΕ.
Έτσι, τα κεφάλαια των δημοσίων οργανισμών που τηρούνται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης της ΤτΕ θα τοποθετούνται στο σύνολό τους σε συμβάσεις πώλησης ή αγοράς τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σύμφωνο επαναγοράς (repos και reverse repos).
Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, «ο περιορισμός των επενδυτικών επιλογών της ΤτΕ διασφαλίζει ότι τα κεφάλαια των δημοσίων οργανισμών θα επενδύονται αποκλειστικά σε άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο θα παραμένει κατά το δυνατό εφικτή η έγκαιρη ικανοποίηση των τρεχουσών αναγκών των δημοσίων οργανισμών στην οποία ούτως ή άλλως αποσκοπούν τα κεφάλαια που τηρούνται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης. Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και η θέσπιση απευθείας αξίωσης των δημοσίων οργανισμών κατά του ελληνικού δημοσίου για τυχόν κεφαλαιακές ζημίες που υφίστανται από την επένδυση των κεφαλαίων τους κατά τα προαναφερόμενα οι οποίες οφείλονται σε κάποιου είδους αθέτηση των υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου. Το Ελληνικό Δημόσιο καλύπτοντας απευθείας τέτοιες ζημιές εξασφαλίζει ταυτόχρονα την έγκαιρη ικανοποίηση των τρεχουσων αναγκών των δημοσίων οργανισμών».

«Βροχή» από τροπολογίες στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Εκτός της τροπολογίας για τα αποθεματικά των ταμείων στην «βροχή» τροπολογιών κατατέθηκαν στη Βουλή, με το νομοσχέδιο για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, με τις περισσότερες από αυτές να μην έχουν σχέση με αυτό.
Παρά τις συστάσεις της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου προς την κυβέρνηση, ότι στη νέα Βουλή δε θα δέχεται να κατατίθενται άσχετες τροπολογίες με τα συζητούμενα νομοσχέδια, αυτό φαίνεται πως δεν εισακούστηκε προς το παρόν από τους υπουργούς που πολύ γρήγορα ξέχασαν τις καταγγελίες που εξαπέλυαν από τα έδρανα της αντιπολίτευσης κατά των «μνημονιακών» κυβερνήσεων που έφερναν εν μία νυκτί τροπολογίες στη Βουλή.
Ήδη στο πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στην και αφορά στην ανάσχεση της ανθρωπιστική κρίσης, κατατέθηκαν έξι τροπολογίες εκ των οποίων μόνο δύο θα μπορούσαν να θεωρηθούν σχετικές με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Η πρώτη αφορά τον επανακαθορισμό της παροχής υπηρεσιών σίτισης στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών που σχετίζεται με τις γενικότερες διατάξεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η δεύτερη αφορά στην οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που θα μπορούσε να ενταχθεί στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου που αφορά θέματα κυβερνητικής και κρατικής λειτουργίας.
Μία από τις τροπολογίες που αποτελεί και τρανή απόδειξη της κρίσιμης κατάστασης και της «ασφυξίας» αφορά τα αποθεματικά των Ταμείων που εισέρχονται στη… διάθεση του Κράτους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ
1: Επανακαθορισμός του πλαισίου παροχής υπηρεσιών σίτισης στους υπηκόους τρίτων χωρών , που παραμένουν προσωρινά στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών της Ελληνικής Αστυνομίας.
2: Τροποποίηση-συμπλήρωση των διατάξεων του π.δ. 351/1991 αναφορικά με την οργάνωση και λειτουργία των Υπηρεσιών της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
3: 1.Ρυθμίσεις σχετικά με την καταβολή φορολογικών οφειλών 2.Άμεση απόδοση των χρηματικών διαθεσίμων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο Ελληνικό Δημόσιο 3.Τροποποίηση σχετικά με την αξιοποίηση των κεφαλαίων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ασφαλιστικών Φορέων
4: Παροχή κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ, για την χρονική περίοδο από 1-3-2015 έως 29-2-2016, για παροχές ασθένειας σε είδος στις κάτωθι κατηγορίες: α) Στους εργαζομένους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και των Ναυπηγείων Ελευσίνας β) Σε ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ των τομέων i) ασφάλισης νομικών και ii) σύνταξης και ασφάλισης υγειονομικών.
5: 1.Ρυθμίσεις θεμάτων που αφορούν: α) Τη μετάθεση της έναρξης ισχύος του Μέρους Β΄ του ν. 4281/2014, σχετικά με τους κανόνες σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών. β) Της υποχρέωσης δημοσίευσής τους στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ). 2. Κατάργηση των παραγράφων 1 – 11 του άρθρου 2 του ν. 2286/1995, σχετικά με ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών (Ε.Π.Π.).
6: Ρυθμίσεις θεμάτων ΝΕΡΙΤ Α.Ε. (τροποποίηση του ν.4173/2010).
euro 3Η Ελλάδα πλήρωσε τα 581 εκατ. ευρώ της δόσης προς το ΔΝΤ

Κανονικά ολοκληρώθηκε χθες Δευτέρα η καταβολή των 581 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ενώ την Παρασκευή 20 Μαρτίου η Ελλάδα θα καταβάλει ακόμη 348 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο.
Ο ΟΔΔΗΧ σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν κάνει ήδη τις σχετικές προετοιμασίες για να εξελιχθούν όλα ομαλά.
Ωστόσο, τα προαναφερόμενα 929 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ δεν είναι οι μοναδικές υποχρεώσεις της εβδομάδας, καθώς την προσεχή Παρασκευή λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία το Δημόσιο θα καλύψει μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων που θα διενεργηθεί αύριο Τετάρτη.