Καλά νέα για την ΕΒΟ Αιγίου Mε παρέμβαση Κώστα Σπηλιόπουλου Κατά την διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην συνεδρίαση της Επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής, με θέμα την προμήθεια πυρομαχικών 120mm για τα νέα άρματα μάχης τύπου Leopard, ορισμένοι βουλευτές έθεσαν το ερώτημα κατά πόσο μπορούν να αναλάβουν την παραγωγή τέτοιων πυρομαχικών τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

 

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, ενημερώνοντας την Επιτροπή τόνισε, ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είχε αποφασίσει να αναθέσει την παραγωγή των πυρομαχικών 120mm για τα άρματα μάχης Leopard στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Για το σκοπό αυτό, είχε οργανωθεί σχετική σύσκεψη με την συμμετοχή, σύσσωμης, της τότε πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, την ηγεσία του ΓΕΣ, όπως και την διοίκηση των ΕΑΣ.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η ανάθεση στα ΕΑΣ της παραγωγής των πυρομαχικών 120mm για τα συγκεκριμένα άρματα μάχης.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε συνεργασία και συμπαραγωγή με κάποια εξειδικευμένη εταιρεία του εξωτερικού, που θα διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία και ένα εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλιστεί σημαντική δραστηριότητα πολλών εκατομμυρίων ευρώ με προοπτική πολλών χρόνων για τα ΕΑΣ. Παράλληλα, θα εξασφαλιστεί η τροφοδοσία του Ελληνικού Στρατού για τα επόμενα χρόνια. Αξίζει δε, να σημειωθεί, ότι τα ΕΑΣ, μέσω της διαδικασίας της συμπαραγωγής, θα μπορέσουν να μπουν σε μια διαδικασία εξωστρέφειας μέσω εξαγωγών στο εξωτερικό, αφού τα πυρομαχικά των 120mm χρησιμοποιούνται από όλους τους  σύγχρονους στρατούς.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και η νέα πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, υιοθετεί και στηρίζει πλήρως αυτήν την κατεύθυνση.
Βεβαίως, η πρόταση αυτή θα είχε γίνει πραγματικότητα πριν από αρκετά χρόνια, αν εκείνη την περίοδο που έγινε η προμήθεια των νέων αρμάτων μάχης, είχε ληφθεί η απόφαση να γίνει προμήθεια των απαραίτητων πυρομαχικών μέσω των ΕΑΣ.

Μια τέτοια απόφαση θα είχε μειώσει σημαντικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελληνική πολεμική βιομηχανία, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

filodimos.gr