EYROΚρίσιμο ορόσημο για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου χαρακτηρίζεται από υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η «Καθαρά Δευτέρα» που φέτος εορτάζεται στις 23 Φεβρουαρίου 2015.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου είναι επαρκώς καλυμμένες έως την «Καθαρά Δευτέρα», ωστόσο από εκείνο το σημείο και μετά η κατάσταση θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη και θα απαιτηθεί να βρεθούν χρήματα που θα καλύψουν τις υποχρεώσεις του Μαρτίου.
Τον Ιανουάριο το Δημόσιο κατέβαλε 515 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή του ΔΝΤ και τόκων, ενώ το Φεβρουάριο θα καταβάλει για τον ίδιο σκοπό 1,6 δισ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις αυτές το Μάρτιο αυξάνονται στα 2,5 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση αναμένεται να κινηθεί προς τη κατεύθυνση της έκδοσης εντόκων γραμματίων, ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση της «οροφής» που ισχύει σήμερα στις εκδόσεις εντόκων από τα 15 δισ. ευρώ στα 20 δισ. ευρώ.
Η έγκριση αυτή είναι απαραίτητη καθώς το πρόσθετο ποσό των 5 δισ. ευρώ θα καλυφθεί κυρίως από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα αντλήσουν με τη σειρά τους τα χρήματα αυτά από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ως εναλλακτικές πηγές άντλησης ρευστότητας για το Δημόσιο παραμένουν ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός μέσω repos από τους φορείς του Δημοσίου, αλλά και η αξιοποίηση μέρους του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής