Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που αυτό το διάστημα συμμετέχει ως τιμώμενη περιοχή στην έκθεση Comptoir Suisse 2012 στη Λωζάνη της Ελβετίας, εκπροσωπήθηκε κατά την επίσημη ημέρα έναρξης της έκθεσης από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργο Αγγελόπουλο και τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Γεωργιόπουλο.

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή πάνω από 300 επίσημων προσκεκλημένων από την Ελβετία, με επικεφαλής την Υπουργό Δικαιοσύνης και Αστυνομίας της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Ελβετίας, κυρίας Simonetta Sommaruga και τον Κυβερνήτη του Καντονιού του Vaud κ. Pierre-Yves Maillard και τον οικοδεσπότη της έκθεσης, Πρόεδρο του Εκθεσιακού Κέντρου MCH Beaulieu Lausanne κ. Jean-Philippe Rochat.

Η πολυπληθής αυτή αντιπροσωπεία πολιτειακών, οικονομικών και εμπορικών παραγόντων επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αγγελόπουλος παρουσίασε το περίπτερο της Περιφέρειας και ευχαρίστησε θερμά τόσο τους οικοδεσπότες της έκθεσης όσο και τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Ελβετία κ. Μουρίκη για τις προσπάθειες που κατέβαλε και για τη ιδιαίτερη προβολή που έλαβε η παρουσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην έκθεση.

Στο πλαίσιο της επίσημης ημέρας και της επίσκεψης της αντιπροσωπείας στο περίπτερο της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκε γευσιγνωσία οίνου Μοσχάτου Πατρών, ένα προϊόν για το οποίο υπήρξαν εξαιρετικά σχόλια και εντυπώσεις από όλους τους παρευρισκόμενους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης από τον Κυβερνήτη του Καντονιού του Vaud κ. Pierre-Yves Maillard στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στη γεωγραφική της θέση ως πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη αλλά και στην αλληλεγγύη την οποία είναι υποχρεωμένη να επιδείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ελλάδα, η οποία, όπως τόνισε, εμφανίστηκε στην έκθεση με τα παραδοσιακά της προϊόντα και μια Επιχειρηματική Αποστολή αποτελούμενη από 40 επιχειρήσεις και επιχειρηματίες.

Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Maillard, δεν είναι απλά αριθμοί, δεν είναι η Ελλάδα της κρίσης, όπως πολλοί επιθυμούν να παρουσιάζουν, αλλά μια συγκροτημένη παρουσία με παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας, έτοιμα να στραφούν προς τις αγορές του εξωτερικού. Ο κ. Αγγελόπουλος ενημέρωσε, επίσης, την Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Κυβερνήτη του Καντονιού του Vaud για το παραγωγικό και εξαγωγικό προφίλ της Δυτικής Ελλάδας αλλά και γενικότερα για την ανάπτυξη διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Σημειώνεται πως το Καντόνι του Vaud με πληθυσμό 800.000 κατοίκους και η πόλη της Λωζάνης με 250.000, παρουσιάζουν δημογραφικές ομοιότητες με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την πόλη της Πάτρας.

Σύμφωνα με τις συζητήσεις και τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας των εγκαινίων, οι αρχές του Καντονιού εκδήλωσαν το ενδιαφέρον και τη διαθεσιμότητά τους για περαιτέρω επαφές, τακτική επικοινωνία και μεταφορά τεχνογνωσίας από και προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με αμοιβαίο όφελος.

Συνεργασία υπήρξε, επίσης, και με τον Αρχισυντάκτη της εφημερίδας «24 heures», της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Λωζάνης, ο οποίος εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη διαύλου επικοινωνίας με την Δυτική Ελλάδα προς όφελος της επικοινωνίας της περιοχής με την Λωζάνη και το Καντόνι του Vaud. Η εφημερίδα «24 heures» δημοσίευσε πρόσφατα πολυσέλιδο άρθρο – ειδικό αφιέρωμα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη δημοσιογραφικής ομάδας της εφημερίδας στην Περιφέρεια.