emporiko 3Με τις ευλογίες του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για το καλωσόρισμα του νέου έτους του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας στο χώρο του ιδρύματος «Αγάπης Μέλαθρον -Άγιος Χαράλαμπος». Μια εκδήλωση λαμπρή, σε κλίμα χαράς και ομόνοιας από όλους, με εκτίμηση, θαλπωρή και ζεστασιά στους ηλικιωμένους και με προσφορά διαφόρων εδεσμάτων και καφέ προς όλους στην οποία παρέστησαν ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θ.Παναγόπουλος, ο αντιδήμαρχος Δημ.Καλαμίδας και αρκετοί εκπρόσωποι φορέων- συλλόγων και πολιτικών.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου του Συλλόγου κ. Σπυρόπουλου, ο οποίος αφού έκανε έναν σύντομο χαιρετισμό στους τροφίμους και τους παρευρισκόμενους, δήλωσε τη χαρά του που μετά από 5-6 χρόνια γίνεται και πάλι κοπή πίτας, παρά τη μεγάλη κρίση που βιώνει ο κλάδος με τον ”τζίρο” συνεχώς να μειώνεται. Ωστόσο επεσήμανε πως γίνονται προσπάθειες αλλαγής, θέτοντας το παράδειγμα της λαϊκής αγοράς και τις προσπάθειες συντονισμού και τήρησης νομιμότητας. Ενώ τόνισε πως «χρειάζεται να οργανωθούμε ώστε να γίνει θετική εκμετάλλευση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2015-2020 για ανακαινίσεις κ.α.». Όσο για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου «που άλλους βρήκε θερμούς αποδέκτες και άλλους όχι» όπως είπε, ξεκαθάρισε πως «τον επιλέξαμε γιατί και αυτοί οι άνθρωποι είναι αδέρφια μας και κάποιος πρέπει να τους στηρίξει και αυτούς. Εξάλλου εδώ βρίσκονται και άνθρωποι που για πολλά χρόνια ασχολήθηκαν με το εμπόριο όπως ο κ. Ταράτσας και άλλοι».

Για επέκταση της Πλατείας Αγίας Λαύρας μίλησε ο Θανάσης Παναγόπουλος
Με αναφορές στη λαϊκή αγορά και την τήρηση νομιμότητας ο χαιρετισμός του δημάρχου

Ακολούθησε ομιλία και χαιρετισμός του Δημάρχου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ως η Δημοτική αυτή Αρχή ανέλαβε τα ηνία του Δήμου σε μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία πολλοί είναι αυτοί που αδυνατούν να πληρώσουν, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι τα έσοδα που λάμβανε ο Δήμος από τα ειδικά τέλη από τους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. από 200 περίπου χιλιάδες ευρώ έχουν μειωθεί στις 25 περίπου χιλιάδες. Ωστόσο εξέφρασε την επιθυμία να αλλάξουν τα πράγματα, γι’ αυτό το λόγο έχει έρθει όπως ανέφερε σε επαφή με τον Εμπορικό Σύλλογο ώστε να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές για την ανάκαμψη της τοπικής αγοράς.
«Η Δημ. Αρχή μας είναι λάτρης της νομιμότητας και θέλουμε να μπουν όλα σε τάξη, καθώς αυτό απαιτείται και για να γίνει μια καινούργια αρχή. Έτσι ξεκινήσαμε με την κ. Ψυχράμη από τη λαϊκή αγορά, με στόχο να πατάξουμε μελλοντικά και το παραεμπόριο και έτσι να αλλάξουμε το Αίγιο» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε αναφέροντας και κάποια μελλοντικά σχέδια που γίνονται για το Δήμο, ώστε να γίνει πιο ελκυστικός, ανάμεσα σε αυτά είναι η σκέψη διόρθωσης της οδοποιίας με το να γίνουν πλακόστρωτοι οι δρόμοι γύρω από τη Πλατεία Αγίας Λαύρας και να επεκταθεί κι αυτή, όπως είναι και η Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα, επίσης να παραμείνουν μονής κατεύθυνσης αλλά να γίνει διαπλάτυνση με απαγόρευση παρκαρίσματος, με εξαίρεση μόνο κάποιων σημείων, οι οδοί Ανδρέου Λόντου και Σωτηρίου Λόντου ώστε να μεγαλώσουν και τα πεζοδρόμια και να σταματήσει αυτή χαοτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα.
Βέβαια επεσήμανε πως όλα θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά του Δήμου. Όμως μεγάλο είναι το οικονομικό πρόβλημα που χαρακτηρίζει πλέον τους περισσότερους συμπολίτες, με τον ίδιο χαρακτηριστικά να λέει πως: «πολλοί είναι αυτοί που έρχονται και μου ζητούν δουλειά κι εγώ να έρχομαι σε δεινή θέση να τους αρνούμαι ή ακόμα χειρότερα να τους λέω πιο μετά κάτι θα γίνει. δηλαδή ψέματα.»
Και συνέχισε λέγοντας πως « Είναι δύσκολα τα πράγματα για όλους μας γι’ αυτό απαιτείται να αλλάξουμε Όλοι και η Δημοτική αρχή να είναι πιο κοντά στους πολίτες, εξάλλου επιθυμώ αυτά που ήθελα και ζητούσα να γίνονται από την εξουσία όταν ήμουν απλός πολίτης τώρα να τα κάνω πράξη. Θέλω να είμαι κοντά στους δημότες, δεν άλλαξα, δεν απομακρύνομαι και ούτε σκοπεύω να γίνω αργότερα βουλευτής! Εγώ στο επάγγελμα μου θα επιστρέψω. Γι’ αυτό και θέλω τώρα που εμείς είμαστε στη Δημοτική Αρχή να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα, να γίνουμε νομοταγείς , να αποκτήσουμε κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη γιατί τίποτα δεν μας χωρίζει αντιθέτως πολλά μας ενώνουν ακόμη κι αν ανήκουμε σε άλλους χώρους..»

Πτώση αξιών και …κρίση

Έπειτα το λόγο πήρε ο ιερέας που αντικαθιστούσε τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο. Ο οποίος εξέφρασε έναν σύντομο λόγο επισημαίνοντας πως η κρίση αυτή που ζούμε είναι αποτέλεσμα που έφερε και η πτώση αξιών όπως η φιλαυτία. «Όλα όμως μπορούν να αλλάξουν, διότι το Αίγιο είναι μία πολύ όμορφη πόλη αλλά δυστυχώς βρίσκεται κοντά σε άλλη μεγάλη πόλη, την Πάτρα, γεγονός που επιβάλει να γίνουν υπερβολές για να τα καταφέρουμε. Επίσης ανέφερε ότι οφείλουμε να γίνουμε και εξαγωγικοί, γυρίζοντας στη γη που ειδικά στην περιοχή μας που είναι τόσο εύφορη. Γιατί για να υπάρξει αγοραστικό κοινό πρέπει να υπάρξουν και χρήματα» όπως είπε, ενώ χαριτολογώντας ανάφερε πως: « Για να υπάρξουν χρήματα χρειάζονται αλλαγές γιατί δυστυχώς δεν έχουμε κι εμείς κάποιο εκτυπωτή να τυπώσουμε χαρτονομίσματα!». Έκλεισε αναφερόμενος και στο τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία τονίζοντας πως και η σάτιρα έχει όρια…

Μετά, λοιπόν από τις ομιλίες έγινε η καθιερωμένη κοπή της πίτας από την κ. Σκούντζου. Βρέθηκαν οι τρεις τυχεροί των φλουριών, που θα λάβουν ως δώρο από ένα ταξίδι, οι οποίοι και συγχάρηκαν από τους παρευρισκόμενους.
Έτσι έκλεισε η εκδήλωση με τον καθένα να φεύγει έχοντας στο μυαλό του την ιδέα που ποικιλοτρόπως εκφράστηκε από όλους: Ότι οι υπερβάσεις που κάναμε στο παρελθόν είναι τα λάθη που πληρώνουμε, ωστόσο χρειάζεται τώρα να δώσουμε εφόδια για το μέλλον, να έχουμε οράματα, αξίες και πίστη ως λαός.