Στις Βρυξέλλες θεωρείται πλέον βέβαιο ότι το Eurogroup θα είναι αύριο σε θέση να λάβει μια συνολική, δηλαδή πλήρη και όχι τμηματική απόφαση για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.  Οι απόψεις κάποιων χωρών που ζητούσαν τμηματική απόφαση ή αναβολή για μετά τις ελληνικές εκλογές κρίθηκαν από την πρώτη στιγμή ως άτοπες και φαίνεται ότι παραμερίστηκαν οριστικά. Τη συνολική απόφαση έχουν προαναγγείλει άλλωστε τα τελευταία 24ωρα κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες όπως η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Ανοιχτά ζητήματα

Πολιτικά η συμφωνία έχει κλειδώσει, ωστόσο ανοιχτά παραμένουν δύο θέματα διότι υπάρχουν ακόμη τεχνικές ή και νομικές εκκρεμότητες που θα πρέπει να διευθετηθούν.

Τα δύο αυτά θέματα είναι: πρώτον, το ποσό που θα προστεθεί στη συνολική βοήθεια των 130 δις ευρώ που έχει κατ’ αρχήν αποφασιστεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες από τον περασμένο Οκτώβριο, κι αυτό ώστε το δημόσιο χρέος να μπορέσει να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Η ανάλυση της Τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους αναφέρει ότι αυτό θα κυμανθεί στο 129% του ΑΕΠ εάν δεν υπάρξει πρόσθετη συνεισφορά.

Φαίνεται ότι το επιπρόσθετο ποσό θα προέλθει, κυρίως, από τα ομόλογα της ΕΚΤ, από ενδεχόμενη μείωση των διμερών δανείων από τους εταίρους στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου αλλά και από άλλες πηγές, ώστε τελικά η Ελλάδα να πλησιάσει πολύ κοντά, εάν δεν είναι δυνατόν να φτάσει το στόχο για περιορισμό του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Ο ειδικός λογαριασμός

Το άλλο ανοικτό θέμα είναι ο δεσμευμένος λογαριασμός στην Ελλάδα, ο οποίος θα καλύπτει την εξυπηρέτηση του χρέους. Ο όρος που τίθεται από την Tρόικα στο πλaöiσιο της νέας στήριξης είναι ότι η εξυπηρέτηση του χρέους θα πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, πέρα και από τις πρωτογενείς δαπάνες. Γι’ αυτό και ο δεσμευμένος λογαριασμό που θα τροφοδοτείται από τα έσοδα του κράτους. Για το θέμα αυτό υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών επί της αρχής, αλλά υπάρχουν διάφορα τεχνικής φύσεως προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν μέχρι την αυριανή συνεδρίαση.

Τα δύο ανοικτά θέματα συζητούνται σήμερα την ομάδα εργασίας του Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες για την προετοιμασία της αυριανής συνεδρίασης.

Πηγή: Deutsche Welle – Νίκος Μπέλλος (Βρυξέλλες) – Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης skai.gr