Το αίτημα να μην κλείσει καμία δανειακή σύμβαση των δανειοληπτών της Αχαϊκής Τράπεζας τουλάχιστον μέχρι την ανακεφαλοποίηση των Τραπεζών έθεσε σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στο περιθώριο της συνάντησης που είχαν μαζί του οι Περιφερειάρχες όλης της χώρας στο Μέγαρο Μαξίμου.


Ο κ. Κατσιφάρας περιέγραψε αναλυτικά στον Πρωθυπουργό τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην τοπική οικονομία μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας και επέμεινε ιδιαίτερα στο ζήτημα των δανείων τονίζοντας ότι σε μια εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία όπως είναι η σημερινή δεν είναι δυνατόν οι δανειολήπτες της Αχαϊκής να μείνουν απροστάτευτοι. «Σας ζητώ να δείτε αυτό το θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον», είπε ο κ. Κατσιφάρας στον Πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι χιλιάδες δανειολήπτες βρίσκονται σήμερα σε δυσχερή θέση και αγωνιούν για το μέλλον.


Ο Περιφερειάρχης, όπως είχε δεσμευτεί, επέδωσε στον Πρωθυπουργό και το ψήφισμα του Επιμελητηρίου Αχαΐας, σημειώνοντας ότι ο ίδιος συμπλέει απόλυτα με τα αιτήματα που διατυπώνονται και τα οποία, αν υιοθετηθούν, θα δώσουν ανάσα σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα διασφαλίσουν την λειτουργία και βιωσιμότητα τους.


Μετά την ανακεφαλοποίηση των Τραπεζών, είπε ο Περιφερειάρχης, και έως ότου ομαλοποιηθεί η ρευστότητα τους, να γίνουν ρυθμίσεις με ευνοϊκούς όρους για τους δανειολήπτες με κριτήριο την σταθεροποίηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.


Παράλληλα, ο κ. Κατσιφάρας επεσήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθούν στο σύνολο τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ν’ αποτραπεί η διαφαινόμενη κατάρρευση της επιχειρηματικότητας. Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει απ’ την δραματική πτώση του τζίρου, απ’ την έλλειψη ρευστότητας και απ’ τις συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις οδηγούν σε λουκέτο πολλές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να διογκώνεται η ανεργία και να δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικής ασφυξίας, είπε ο Περιφερειάρχης.


ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ


Ο κ. Κατσιφάρας έθεσε στον Πρωθυπουργό και το μείζον ζήτημα των μεγάλων έργων που μένουν απονεκρωμένα, όπως η Ολυμπία Οδός και η Ιόνια Οδός. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια έργα πνοής για την ανάπτυξη, όπως τα δίκτυα μεταφορών, να αραχνιάζουν και να έχουν καταδικαστεί στο τέλμα», είπε ο Περιφερειάρχης. Και πρόσθεσε ότι «η επανεκκίνηση των έργων αυτών και η γρήγορη ολοκλήρωση τους είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλους».


Ο κ. Παπαδήμος απάντησε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις για το Ταμείο Εγγυοδοσίας και τις αποφάσεις που ελήφθησαν απ’ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ο ίδιος αισιοδοξεί ότι πολύ σύντομα, μέσα στους επόμενους μήνες, τα μεγάλα έργα θα ξαναξεκινήσουν και θα αρθούν τα εμπόδια που σήμερα τα κρατούν σε στασιμότητα.