Όλα δείχνουν ότι τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια, ωστόσο τα πλεονάσματα που έπεσαν στο τραπέζι προκάλεσαν εμπλοκή στις επαφές της τρόικας με την Αθήνα.

Αθήνα και Βερολίνο φαίνεται ότι για ακόμη μια φορά είναι σε ανοιχτή κόντρα, ωστόσο γίνεται τις τελευταίες ώρες προσπάθεια να κλείσουν έστω τα βασικά μέτρα ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή των θεσμών και να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με το Bloomberg η συμβιβαστική πρόταση που βρίσκεται αυτή την ώρα στο τραπέζι περιλαμβάνει 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις από το 2019, αλλά και την επιβολή επιπλέον φόρων 1% του ΑΕΠ από μείωση στο αφορολόγητο το 2020. Όμως αυτά μπορεί και να ισχύσουν έναν χρόνο νωρίτερα, αν μέσα στο 2018 η Ελλάδα δεν καλύψει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση η μείωση του αφορολόγητου στις 5.900 ευρώ κι η μείωση στην προσωπική διαφορά φέρνει επί της ουσίας νέα αφαίμαξη, καθώς οι μεν συνταξιούχοι θα χάσουν μια σύνταξη, ενώ όλοι όσοι σήμερα έχουν αφορολόγητο θα πληρώσουν επιπλέον φόρο ίσο με ένα βασικό μισθό.

Οι μειώσεις στις συντάξεις ανάλογα με τον συντάξιμο μισθό και τα έτη ασφάλισης:

Οι νέοι φόροι με βάση τη μείωση του αφορολόγητου: