Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου από την ΙΟΝΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ,  μία πολύ ενδιαφέρουσα,  διάλεξη από την Κοινωνική Λειτουργό κ. Μαρία Μαϊτιανού-Μαρινοπούλου και τη Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια κ. Χαρά Θεοδωρακοπούλου, στο  ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον της αίθουσας Συνεδρίων – Συναυλιών της Βιβλιοθήκης.

Οι   ομιλήτριες   κράτησαν  αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών σ’ αυτό το  ενδιαφέρον θέμα : «Κακοποίηση ατόμων τρίτης ηλικίας».

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη. Στο τέλος προβλήθηκε και σχετικό βίντεο.

Η ομιλία ξεκίνησε με την ενημέρωση για την κακοποίηση των ατόμων τρίτης ηλικίας, που μπορεί να εκδηλωθεί μέσα από την σωματική, ψυχολογική βία, την  οικονομική εκμετάλλευση και την παραμέληση. Η κακοποίηση συμβαίνει σε μεγαλύτερο ποσοστό μέσα στα πλαίσια της οικογένειας, τα ιδρύματα, τα νοσοκομεία.

Το πρόβλημα παραμένει κρυφό όταν ο φόβος και η ντροπή κατακλύζει τον ψυχισμό του θύματος που υπομένει την κακομεταχείριση χωρίς να μιλά.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο χρειάζεται,  η παρέμβαση για τη θεραπεία τόσο των σωματικών όσο και των ψυχικών τραυμάτων των ηλικιωμένων μέσα σε οργανωμένες δομές. Βασική επίσης είναι και η πρόληψη, μέσα από δράσεις για την ενημέρωση του φαινομένου, σεμινάρια, συγκρότηση υποστηρικτικών ομάδων συμβουλευτικής για τους φροντιστές των ηλικιωμένων ατόμων.

Οι παρευρισκόμενοι μίλησαν για την  αναγκαιότητα της οργανωμένης δράσης κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου μας που είναι πολύτιμες για τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Σημαντική επίσης μπορεί να είναι και η εθελοντική προσφορά συμπολιτών μας προς ανήμπορους γέροντες και γερόντισσες, που σίγουρα για να είναι αποτελεσματική χρειάζεται να πλαισιώνεται  με κανόνες και όρια.

Τα βασικά μηνύματα  για την αντιμετώπιση της βίας είναι: «Ο άνθρωπος δίπλα στον άνθρωπο». «Ας μην αφαιρούμε περισσότερη ζωή από τους ηλικιωμένους».