NEO LIMANIΘύελλα αντιδράσεων στον εμπορικό κόσμο αλλά και τους φορείς της περιοχής προκάλεσε η προωθούμενη υποβάθμιση του Τελωνείου Αιγίου, λίγους μόλις μήνες πριν παραδοθεί το λιμάνι Αιγίου που ολόκληρη η περιοχή ελπίζει να ξεκινήσει άμεσα την λειτουργία του ως «εμπορικό». Καθένας αντιλαμβάνεται πως δεν είναι δυνατό να ευελπιστεί σε λειτουργία του λιμανιού η περιοχή της Αιγιάλειας εάν δεν υπάρχει δυνατότητα εκτελωνισμού… ενώ την ίδια ώρα –πέρα από την λειτουργία του λιμανιού- είναι πάρα πολλές οι επιχειρήσεις που θα έχουν ουσιαστικό πρόβλημα εάν πάψει να υφίσταται το Τελωνείο του Αιγίου.
Από πλευράς δημοτικής αρχής ήδη έγιναν –σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου- ουσιαστικές παρεμβάσεις και επικοινωνίες ώστε να μην προχωρήσει η εισήγηση που υποβαθμίζει το τελωνείο της Αιγιάλειας ενώ αντίστοιχη κίνηση προετοιμάζεται από τον Εμπορικό Σύλλογο Αιγιαλείας. Ο πρόεδρος Ε.Ευαγγελίου επισκέφθηκε χθες την διευθύντρια του τοπικού Τελωνείου και ενημερώθηκε πλήρως για την δραστηριότητά του, ακολούθως θα υπάρξει συνάντηση με τη νυν και τον επερχόμενο πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση. Επίσης ο κ΄.Ευαγγελίου όπως τόνισε στον «Ημ» σκοπεύει να συναντηθεί με εκπρόσωπο της εταιρίας που κατασκευάζει το νέο λιμάνι ώστε να συλλεγούν στοιχεία και να υπάρξει σύνταξη εμπεριστατωμένου υπομνήματος που θα σταλεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και βεβαίως τα αρμόδια υπουργεία ώστε να αποτραπεί η υποβάθμιση του Τελωνείου.

Στο περιφερειακό
συμβούλιο φέρνει το θέμα
ο Σακελλαρόπουλος
Την ίδια ώρα με ερώτησή του προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος και τον πρόεδρο του Π.Σ. ο περιφερειακός σύμβουλος Π.Σακελλαρόπουλος ζητά συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί η υποβάθμιση.
Αναλυτικά ο κ΄. Σακελλαρόπουλος τονίζει: ««Κύριε Περιφερειάρχα,
Σχετικά με καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό και αφορούν την υποβάθμιση του Τελωνείου Αιγίου και την μετατροπή του σε τοπικό τελωνειακό γραφείο χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν:
1. Τα στοιχεία της δραστηριότητάς του τα οποία φαίνονται από τις εκθέσεις όλων των οικονομικών ετών.
2. Τα μεγάλα για την τάξη του έσοδα που προέρχονται κυρίως από τον τελωνισμό μπανανών και ανανάδων που εισάγονται μέσω αυτού και προορίζονται για την ελληνική αγορά καθώς και για άλλες χώρες όπως Κύπρο, Σκοτία, Σερβία, Αλβανία, Τουρκία, Ρουμανία κ.λπ.
3. Η μεγάλη γεωγραφική έκταση που καλύπτει (6 πρώην δήμοι).
4. Το σύνολο των οικονομικών φορέων και επαγγελματιών που εξυπηρετεί (εισαγωγής, εξαγωγής, αρτοποιούς, αλιείς).
5. Την διεκπεραίωση εκτός από τις δικές του υποθέσεις παραβάσεων που διαβιβάζονται από το ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδος και την Οικονομική Αστυνομία.
6. Την στέγασή του σε κτήριο ιδιοκτησίας του υπουργείου οικονομικών.
7. Την ύπαρξη φορολογικών αποθηκών (ΚΑΒΙΝΟ A.E., IK ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ Α.Ε.) με προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, μια αποθήκη αποταμίευσης κατεψυγμένων ψαριών και θαλασσινών (ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ Α.Ε.) μέχρι τον τελωνισμό τους, την ύπαρξη δύο μεγάλων σταφιδεργοστασίων και 5 προσωρινής εναπόθεσης νωπών φρούτων σταφίδας κ.λπ.
8. Την εξυπηρέτηση της λειτουργίας του εργοστασίου των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ στο Αίγιο.
9. Και τέλος την ολοκλήρωση του νέου εμπορικού λιμένα Αιγίου εντός του 2013 με προοπτικές αύξησης της εμπορευματικής κίνησης.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθαι:
– Έχετε ενημερωθεί για το συγκεκριμένο σοβαρό πρόβλημα που αφορά την διατήρηση του Τελωνείου Αιγίου ως Β΄ Τάξης ήτοι ως έχει, ως απολύτως απαραίτητου για την διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου και την συμβολή του στην οικονομία της περιοχής Αιγιαλείας και Καλαβρύτων και αν ναι σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχετε προβεί ή πρόκειται να προβείτε».