ergazomenoi-neoiΣτα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας ενημέρωσης και δράσης για την εξάλειψη της Βίας και της Κακοποίησης ενάντια στις Γυναίκες (25η Νοεμβρίου) , το τοπικό παράρτημα της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.), διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση, την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 6 μ.μ., στο Γραφείο της Ε.Γ.Ε., Εργατικές κατοικίες Διγελιωτίκων –Ξηρολιθίων με θέμα: «Η σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών στους χώρους εργασίας: Ένα μοντέλο πρόληψης και αντιμετώπισης».
Εισηγήτρια θα είναι η Λίτσα Γιαννοπούλου -Πολιτικός Επιστήμων, Μέλος του Πανελλαδικού Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Γ.Ε. και Αντιπρόεδρος του τοπικού παραρτήματος. Στην εκδήλωση, που είναι ανοικτή για κάθε ενδιαφερόμενη γυναίκα, θα γίνει ενημέρωση για την ισχύουσα προστατευτική νομοθεσία ( νόμος 3896/2010), τα αίτια και τις ποικίλες συνέπειες της σεξουαλικής παρενόχλησης για τις εργαζόμενες γυναίκες. Θα δοθούν επίσης οδηγίες για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης καθώς και για τους φορείς συμβουλευτικής υποστήριξης αυτής της μορφής βίας.
Σε σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων τονίζεται ότι: «Η σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών και ιδιαίτερα των νέων και των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίες, όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες, όχι μόνο είναι παρούσα αλλά έχει αυξηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Μιλώντας για σεξουαλική παρενόχληση, δεν εννοούμε το επιθυμητό φλερτ, αλλά την ανεπιθύμητη, εκφοβιστική, εχθρική, προσβλητική, σεξουαλική συμπεριφορά απέναντι σε μία/έναν συνάδελφο, που αποτελεί μία από τις μορφές βίας κατά των γυναικών.
Ελληνικές έρευνες δείχνουν ότι 70-86% των γυναικών, που παρενοχλούνται στον ιδιωτικό τομέα, είτε αναγκάζονται να παραιτηθούν, χωρίς να καταγγείλουν το γεγονός και να λάβουν τη νόμιμη αποζημίωση, είτε απολύονται. Στον δημόσιο τομέα ο κανόνας είναι να μετατίθενται οι γυναίκες από τις θέσεις όπου εργάζονταν αρχικά. Αντιθέτως, αυτός που παρανομεί παραμένει στη θέση του, που συνήθως είναι και διευθυντική».