SYNELEFSI BOSTITSASΚομβική για την εξέλιξη της ελληνικής ιστορίας κατά την περίοδο της επανάστασης ήταν αναμφίβολα η «Μυστική Συνέλευση» στη Βοστίτσα των Φιλικών της Βόρειας Πελοποννήσου, παρά τις διάφορες απόψεις που κατά καιρούς εκφράζονται από ειδήμονες της ιστορίας. Στοχεύοντας να καταδείξει αυτή τη σημασία της Συνέλευσης για την περιοχή μας και την ανάγκη να την αξιοποιήσουμε ως πόλη έγινε και χθες ακόμη μία απόπειρα όχι ιδιαίτερα επιτυχής από την ΙΣΤΟΡΙΚΗ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ (ΙΛΕΑ).
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγίου σε διαλογικό και ευχάριστο κλίμα παρουσία της Προέδρου κ. Βάνα Μπεντεβή -Σπυροπούλου ιστορικού που αποτέλεσε και την κεντρική ομιλήτρια, του Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Αθ. Παναγόπουλο, της Προέδρου της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κ. Τσουκαλά, αρκετών συμπολιτών μας φιλολόγων καθώς και αρκετών συμπολιτών μας Αιγιωτών. Ωστόσο η έλλειψη συντονισμού για μια σοβαρή σύσκεψη που θα έβαζε τις βάσεις για να συζητηθεί το θέμα είχε σαν αποτέλεσμα να μην επέλθει το ιδιαίτερα επιτυχές αποτέλεσμα. Έγινε εκτενή αναφορά στη συνέλευση επισημαίνοντας τη σπουδαιότητά της όχι μόνο για το Αίγιο αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Η ομιλήτρια παρουσίασε αρκετά στοιχεία για αυτή από το αρχείο της, ενώ με ιδιαίτερη χαρά αναφέρθηκε σε ένα καινούργιο στοιχείο που θα προσθέσει στην προσωπική της έρευνα και αφορά τα σημεία που έγιναν οι πέντε συναντήσεις στο πλαίσιο της Συνέλευσης.
Συγκεκριμένα ανέφερε τα αρχοντικά του Δεσποτόπουλου, του Αλεξανδρόπουλου, του Ανδρέα Λόντου, το εκκλησάκι του Αϊ – Γιώργη και μόνο για την πέμπτη συνάντηση δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακόμη το χώρου που πραγματοποιήθηκε. Στη συνέχεια η κ. Μπεντεβή εστίασε το λόγο της στην έλλειψη ενδιαφέροντος που γενικά παρατηρείται από τους Αιγιώτες σχετικά μ’ αυτό το «θείο δώρο» για την περιοχή μας, εκφράζοντας και το παράπονο της γι’ αυτό . Έτσι επικαιροποιήθηκε το εύλογο αίτημα όλων να αποτελεί ετησίως η 26η Ιανουαρίου επίσημη τοπική εορτή για το Αίγιο, στο πλαίσιο της οποίας να πραγματοποιούνται ουσιώδεις εκδηλώσεις. Ένα αίτημα που ήδη από το 1997 είχε προταθεί στο Δήμο Αιγίου και μάλιστα το 1998 είχε γίνει ομόφωνα δεκτό από το δημοτικό συμβούλιο και εκείνη τη χρονιά έγινε και μια πρώτη εκδήλωση στο νεοσυσταθέν τότε Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου. Ωστόσο ακόμη κι αν εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση δυστυχώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο ενδιαφέρον. Στο τέλος ακολούθησε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων αλλά και γνώσεων από τους παρόντες επί του θέματος.