papanikolouΤον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Παπανικολού στην Αιγιάλεια επισκέφθηκαν μετά από πρόσκληση κατοίκων της περιοχής, ο Γιώργος Κανέλλης, υποψήφιος περιφερειάρχης με την Οικολογική Δυτική Ελλάδα, ο Βασ. Κουμπούρας, υποψ. Αντιπεριφερειάρχης και ο Κ. Λιανός, υποψήφιος σύμβουλος.

Κάτοικοι της περιοχής ενημέρωσαν το κλιμάκιο της Οικ. Δυτ. Ελλάδας για τους φόβους τους ότι οι γεωλογικές (σεισμογενής περιοχή) και καιρικές (πιθανές ισχυρές βροχοπτώσεις) συνθήκες της περιοχής δεν πρόκειται να χαριστούν σε όσους τοπικά και κεντρικά, προχώρησαν στη χωροθέτηση ΧΥΤΑ δίπλα στην κοίτη του ποταμού Φοίνικα. Όμως αυτός που θα πληρώσει θα είναι τα νερά της περιοχής, ο Φοίνικας και ο υδροφόρος ορίζοντας, από τον οποίο εξαρτώνται και ΤΟΕΒ όπως αυτός της Αραβωνίτσας.

Ο επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Κανέλλης και ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχγης Βασ. Κουμπούρας έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Ένας ΧΥΤΑ που «κρέμεται» πάνω από την κοίτη του ποταμού Φοίνικα, κάτω από έναν καταρράκτη και πάνω στην ενεργό κοίτη ενός μικρού ρέματος που κατά καιρούς (όπως το Φεβρουάριο του 2012) κατεβάζει μεγάλες ποσότητες νερού, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα παράλογης χωροθέτησης.

Όταν για δύσκολες χωροθετήσεις αντί περιβαλλοντικών και γεωλογικών κριτηρίων επικρατούν κριτήρια τύπου να πάμε την όχληση στα όρια του γείτονα, αντί χρήσιμων έργων κατασκευάζουμε, με δημόσια χρήματα, ωρολογιακές βόμβες μόλυνσης νερών και εδαφών.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και σωστά χωροθετημένοι ΧΥΤΑ, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αποτελούν παρελθόν. Περιφερειακές και δημοτικές αρχές αλλά και κάθε πολίτης οφείλουμε έμπρακτα να εγκαταλείψουμε οριστικά τη λογική των σύμμεικτων σκουπιδιών και να προχωρήσουμε σε επιμελή και πλήρη ανακύκλωση των ανακυκλώσιμων και διαλογή του οργανικού μέρους στην πηγή, στο σπίτι μας δηλαδή, ώστε τα οργανικά να γίνονται εδαφοβελτιωτικό, τα ανακυκλώσιμα χρήσιμα προϊόντα και να μπορούμε ευκολότερα να διαθέσουμε σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολλειμάτων και όχι σύμμεικτων απορριμμάτων, το όποιο υπόλλειμα.

Αν δεν το κάνουμε θα χρυσοπληρώνουμε ΧΥΤΑ που θα ρυπαίνουν τα νερά και τα εδάφη μας.»

Γιώργος Κανέλλης

Περιφ. Σύμβουλος, υποψ. Περιφερειάρχης με την Οικ. Δυτ. Ελλάδα